Így készül a szőlőlé házilag: alkoholmentes élvezet, amit a gyerekek is imádnak

szőlőlécover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Szőlőből nem csak bor, üdítő is készíthető, ráadásul a gyerkőcök is hálásak lesznek, ha a gyümölcs egy részét erre szánjuk.

Ha szőlőből készült italról van szó, mindenkinek a bor jut eszébe, pedig üdítőt is készíthetünk sokak kedvenc őszi gyümölcséből. Használhatunk hozzá fehér és piros szőlőt is, de érdemes édesebb fajtát választani.

A technológia

A technológia nem bonyolult, a szőlőt leszemezzük, krumplinyomóval pépesítjük, gyöngyözve főzzük, majd apró lyukú szitán átszűrjük. Bármennyi szőlőt használhatunk hozzá, de 2 kliónál többet nem érdemes egyszerre főzni, mert nehezen fogjuk tudni pépesíteni és a szitába se fér majd bele egyszerre. Ha nem elég édes a szőlő, tehetünk hozzá cukrot, ha pedig nem elég híg, akkor vizet adhatunk hozzá. 

Tartósítás

Ha nagy adagot készítünk és szívesen félreraknánk télre is a szőlőlevet, akkor miután leszűrtük, forraljuk fel legalább 90 fokig, az megöli a baktériumokat, majd töltsük a szőlőlevet jól zárható, steril üvegekbe, végül nedves dunsztolással tartósítsuk. Így akár egy évig is eláll.  

Szőlőlé házilag

szőlőlé

Hozzávalók

  • ízlés szerint szőlő
  • opcionális cukor

Szedjünk egészséges piros vagy fehér szőlőfürtöket. Körülbelül fél kg szőlőből lesz 1 bögrényi szőlőlé. 

 

Áztassuk be a szőlőt hideg vízbe, majd szedegessük le a szemeket a szárról, tegyük egy nagyobb tálba. Egy krumplinyomóval törjük össze a szőlőt, hogy levet eresszen, egyszerre 2 kiló szőlőnél ne dolgozzunk többel, mert nehéz lesz pépesíteni. 

 

Tegyük a szőlőt egy lábasba. Közepes lángon hevítsük forráspontig, majd alacsony lángon, gyöngyözve főzzük 10 percig. Közben kevergessük, hogy ne ragadjon le a lábas aljára. Ha szeretnénk édesíteni, azt is most tudjuk megtenni, ízlés szerint cukrozzuk. Ha tűl sűrű vagy intenzív, vízzel lehet hígítani. A főzés felénél megint menjünk át rajta krumplinyomóval, hogy a még egészben maradt szemeket is összetörjük. 

 

Készítsünk elő egy sűrű szövésű, apró lyukú rozsdamentes szitát vagy anyagot. Vegyünk elő egy újabb lábast, helyezzük fölé a szitát. Öntsük bele a szőlőlevet, majd hagyjuk így órákon át, vagy akár egy éjszakán keresztül, míg teljesen le nem csöpög. 

 

Ha kész, öblítsük át a szitát, majd még egyszer szűrjük át rajta a levet, hogy biztosan teljesen sima legyen. Öntsük a levet jól zárható üvegekbe.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük