Omlós, könnyed szőlős-diós pite: nyár végi vendégváró finomság

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Az ősz gondolatától ambivalens érzéseim támadnak. Szeretem a színeit, a levegőt, az illatát, a hűvös hajnalokat és estéket, és szeretem, hogy újabb gyümölcsöket tudok kóstolni.

Amikor a kolléganőm pár napja behozott pár fürt szőlőt, a hőség ellenére megcsapott az ősz szele. Imádom a szőlőt. Magában, sajt és dió mellé, szőlőlé formájában, mindenhogyan. 

A szőlő igazi energiabomba, nagyon magas a cukortartalma. A szervezet számára közvetlenül is felhasználható cukrot, vagyis szőlőcukrot tartalmaz. 

Éhgyomorra a legjobb

Ha szőlőt eszünk, akkor igyekezzünk reggel, éhgyomorra fogyasztani. Akár szemenként esszük, akár préselve isszuk, biztosan jó hatással lesz az emésztésünkre és a közérzetünkre. Evés után viszont kifejezetten ellenjavallt, mert a magas cukortartalma miatt erjedésnek indulhat a gyomorban, és így akadályozza az emésztést.

Ha nem esszük meg azonnal a szőlőt, akkor süssünk belőle pitét, ami nagyon egyszerű és finom vendégváró desszert. Remekül passzol hozzá a dió is, amitől még ősziesebb íze lesz.

Szőlős pite

szőlős pite recept

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 100 gramm liszt
  • 150 gramm tönkölybúzaliszt
  • 100 gramm vaj
  • 60 gramm cukor
  • 1 csipet
  • 1 deciliter víz
  • 500 gramm szőlő
  • 1 darab citrom (leve és héja)
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • ízlés szerint fahéj
  • 0.5 bögre darált dió
Recept idők

Elkészítés:

A vajat olvasszuk meg, és a tészta többi hozzávalójával együtt tegyük egy tálba. Annyi vizet öntsünk hozzá, hogy ruganyos állagú, könnyen formázható gombócot kapjunk.

Tegyük be a hűtőbe pihenni.

A szőlőszemeket mossuk meg. Egy párat tegyünk félre a díszítéshez, a többit magozzuk ki és nyomkodjuk össze villával. Öntsük hozzá a citromlevet, adjuk hozzá a fahéjat, a cukrot és a keményítőt.

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.

A tésztából nyújtsunk kör alakú tésztalapot, nyomkodjuk bele a piteformába úgy, hogy kicsit túllógjon a szélén. Öntsük rá a szőlős mixet, majd szórjuk rá a darált diót. Tegyük rá a maradék szőlőszemeket is, és tegyük a sütőbe. Ha megsült, szórjunk rá porcukrot.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük