Mexikói chilis salsa házilag: tökéletes mártogatós a focimeccsekhez
Dobd fel a meccsnézést házi készítésű, pikáns salsa szósszal és némi ropogtatnivalóval! Ebben nincs semmi adalékanyag.
A guacamole, a salsa vagy a sajtszósz elképzelhetetlenek a friss és roppanós tortillachips nélkül. Sajnos én már többször belefutottam meglágyult, ízetlen chipsbe, amely teljesen elrontotta az összhatást, bármilyen finom mártogatóssal is készültem mellé. Ezért próbáltam ki a házi kukoricachipset, és osztatlan sikert aratott.
Pofonegyszerű elkészíteni, ráadásul az öt alaphozzávalóból minimális mennyiség is elég egy viszonylag nagy adaghoz. A só mellett pedig olyan fűszerezést alkalmazol, amilyet csak szeretnél, hiszen a recept ezt is lehetővé teszi.
Keverjük össze a liszteket és a sót, majd adjuk a keverékhez a vizet is. Alaposan gyúrjuk össze, amíg egy masszív, de nyújtható tésztát kapunk. Ha a tészta nem akar összeállni, evőkanállal adagoljunk még hozzá vizet, de mindig csak keveset, hogy ne lágyuljon el.
Belisztezett deszkán nyújtsuk vékony, 1 mm vastag lappá, egy sütőecsettel kenjük le az olajjal, darabosabb sóval vagy száraz fűszerekkel (fokhagyma-granulátum, hagymapor, paprika, szárított oregánó vagy bazsalikom) hintsük meg, de egy kevés lime-lével is meglocsolhatjuk. Egy éles késsel vagdossunk szabályos háromszögeket belőle.
Helyezzük a chipseket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és 15 perc alatt süssük ropogósra. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg a szélük.
Tipp: az elkészítés egy másik megúszós módja, ha a chipsek alapjául kis méretű, kész tortillalapokat választasz. Ebben az esetben csak annyi a dolgod, hogy a lapokat vékonyan megkened olívaolajjal, megsózod, először félbe, majd a feleket újabb három darabba vágod. Az így kapott szabályos háromszögeket helyezd egy sűtőpapírral kibélelt tepsibe, és alacsony hőfokon ugyanúgy süsd ropogósra, mint az előző változat esetében.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu