Fehérjedús nasi a ropogós csicseriborsó: sütőben, fűszerekkel sül pirosra
Nemcsak egészségtelenek a boltban kapható chipsek és cukorkák, de tele vannak színezékkel, aromákkal is, inkább házilag készíts nasit.
Ezt az egyszerű, de nagyszerű tahinis tésztát bármikor elkészítheted, hiszen gyors, tartalmas, de mégsem fekszi meg a gyomrodat. Az öntet alapja a névadó tahini, azaz a szezámpaszta, amelyet egy jobb teljesítményű robotgéppel otthon is könnyen elkészíthetsz, de készen is megveheted a nagyobb szupermarketekben és bioboltokban.
A tahinit többek közt az olívaolaj, citromlé, sörélesztőpehely és fokhagyma egészíti ki: ezek alkotják a sűrű, krémes szószt. Az egészet pedig a pirult, fűszeres csicseriborsó koronázza meg, és a lágy textúrák mellett egyben a roppanós állagról is gondoskodik.
Forraljunk enyhén sós vizet, és főzzük ki benne a spagettit a csomagoláson leírtak szerint.
Közben egy tálkában keverjük össze a szósz valamennyi hozzávalóját, és tegyük félre.
A csicseriborsót szűrjük le, és tiszta konyharuhával vagy papírtörlővel töröljük teljesen szárazra. Egy nagyobb serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, és közepes hőfokon 10 percig pirítsuk rajta a csicserit, hogy szép aranybarna legyen. Közben végig kevergessük. Adjuk hozzá a fűszereket és a citromhéjat, és együtt is pirítsuk őket további 2-3 percig.
Szedjük a csicserit tányérra, és ugyanabban a serpenyőben melegítsük össze a tahinis szószt a spagettivel. Szedjük a tésztát tányérra, és kanalazzunk rá a fűszeres csicseriborsóból. Friss petrezselyemmel vagy más tetszőleges friss fűszerrel fogyasszuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu