Házi tahini, azaz szezámpaszta: sokoldalúan felhasználható

Tahini-szezampaszta-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Tahinit a legtöbb magvajhoz hasonlóan otthon is készíthetsz, az eredmény pedig épp annyira jó, mint a bolti, és még olcsóbb is.

A legtöbb boltban kapható magvaj indokolatlanul túlárazott, és bár finomak, gyakran tartalmaznak tartósítószereket és egyéb felesleges adalékanyagokat. Nincs ez másként a tahinivel sem.

Ha hozzám hasonlóan nálad is nélkülözhetetlen termék a konyhában, akkor megéri otthon elkészíteni. A szezámpaszta rengeteg étel tartalmas kiegészítője lehet: nélküle nem készülhet el a mártogatósok királynője, a hummusz, de salátaöntetek, tésztaszószok, szendvicskrémek kiegészítője is lehet.

Szükséged lesz egy jó minőségű aprítógépre vagy magvaj készítéséhez alkalmas robotgépre, szezámmagra, és már készülhet is a krém. Sok recept olaj hozzáadását is javasolja, azonban ehhez a házi mandulavajhoz hasonlóan, a tahini esetében sem szükséges.

Házi tahini

Tahini-szezampaszta

Hozzávalók 1 pohárhoz

  • 300 g szezámmag
  • 1 ek olaj (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

A hántolt szezámmagot tegyük egy serpenyőbe, és alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés mellett addig pirítsuk, amíg egy kis színt kap és illatozni kezd. Ne pirítsuk barnára, mert attól égett ízt kap a tahini is.

Vegyük le a tűzről, és pár percig hagyjuk hűlni. Öntsük egy aprítógépbe, és 10-12 perc alatt dolgozzuk selymes, folyékony krémmé. A feladat elsőre lehetetlennek tűnhet, de néhány perc után az olaj elkezd kicsapódni a magokból, és összeáll a paszta.

Időnként állítsuk le a motort, és kaparásszuk le a tartály oldalára felragadt darabokat.

Az elkészült tahinit kanalazzuk egy jól zárható befőttesüvegbe, és elfogyasztásig hűtőben tároljuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük