Habkönnyű, magas tajvani piskóta: belül szinte krémes a tojáshabtól

tajvan
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tajvani piskóta tipikusan azok közé a sütemények közé tartozik, amelyeket melegen a legjobb elfogyasztani.

Imádom a tojáshabos süteményeket, piskótákat, felfújtakat, a tojáshab minden egyes desszertnek egyedülálló textúrát ad. A tajvani piskóta, eredeti nevén "castella cake" is ilyen, légiesen könnyű, szinte habos a belseje.

Ahogyan a japán palacsinta, ez a sütemény is melegen a legjobb, sajnos ahogy hűl, úgy kezd el összeesni, természetesen valamennyire megtartja a formáját és könnyedségét, de tény, hogy forrón az igazi. Mivel rengeteg tojás van benne, érdemes egy kis vaníliakivonatot keverni a tésztába, úgy nem lesz olyan jellegzetes tojásos illata, amit sokan nem kedvelnek.

Tajvani piskóta

tajvan2

Hozzávalók 1 darabhoz

  • 100 gramm liszt
  • 100 gramm vaj
  • 100 milliliter tej
  • 6 darab tojás (szobahőmérsékletű)
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 100 gramm cukor
Recept idők

Elkészítés:

Első lépésként válasszuk szét a tojásokat. A lisztet szitáljuk egy tálba.

A vajat és a tejet öntsük egy kis lábasba, majd alacsony lángon olvasszuk fel. Adjuk a liszthez, még melegen keverjük össze. Mikor egynemű a massza, egyesével adjuk hozzá a tojássárgákat. Ezzel is alaposan keverjük össze, majd öntsük bele a vaníliakivonatot.

A tojásfehérjét verjük félkemény habbá a cukorral együtt, nem baj, ha picit lágyabb. Öntsük hozzá a tojásos, lisztes keveréket, majd egy spatula segítségével keverjük óvatosan össze vele.

Melegítsük elő a sütőt 150 fokra.

Készítsünk elő egy 18 cm átmérőjű négyszögletes sütőformát vagy egy kb. 20 cm-es tortaformát. Tegyünk köré kívülről alufóliát, hogy a víz ne tudjon beszivárogni a formába. Belülről béleljük ki a formát sütőpapírral úgy, hogy a papírból a forma oldalaira is jusson.

Öntsük a tésztát az előkészített formába. Egy spatula segítségével egyengessük el a tetejét. Tegyük a formát egy nagyobb tepsibe, majd öntsünk köré 80 fokos forró vizet, hogy kb. a forma alsó harmadáig érjen. Tegyük a sütőbe.

Kb. 60 percig süssük, míg a teteje aranybarna nem lesz és fel nem emelkedik picit. Ha kész, vegyük ki a formából a sütőpapír segítségével, majd szedjük le róla a papírt. Azonnal, melegen fogyasszuk.  

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük