
Nem csak az íze, a színe is izgalmas a görög Tarama salátának

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Rántott csirke még sosem volt ilyen extra: különleges panír borítja

Mennyei málnás receptválogatás: a 6 legfinomabbat mutatjuk

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka
Első ránézésre nem tudtam eldönteni, hogy ezt a krémet vajon mivel festhették be, mert ilyen szép rózsaszín színt nem tudom, hogy lehet elérni.
Egyszerűen imádom azokat a - jellemzően mediterrán országokban tartott - étkezéseket, ahol az asztal közepére tesznek rengetegféle salátát, kencét, mártogatóst, zöldségeket, különféle kenyereket, pitákat, és mindenki ízlése szerint eszik mindenből. Ezek az ételek legtöbbször csak előételként funkcionálnak, de én sajnos már ilyenkor elvérzem, vagyis jóllakom.
Ilyen ételek például a hummusz és társai, mint ez az egészen különleges színű tarama, vagyis ikrasaláta, amely jellemzően a tőkehal ikrájából készül. Bár a hivatalos elnevezése alapján saláta, inkább egy krém, egy mártogatós. Elég intenzív ízű, de érdemes megkóstolni.
Tarama saláta

Hozzávalók 4 adaghoz
- 200 gramm halikra
- 1 fej lilahagyma
- 90 gramm kenyérbél (száraz)
- 2 evőkanál citromlé
- 170 milliliter olívaolaj (extra szűz)
- ízlés szerint fekete bors
- ízlés szerint petrezselyemlevél (díszítésnek)
- ízlés szerint olívabogyó (díszítésnek)
Elkészítés:
A kenyérbelet áztassuk be vízbe, majd amikor megszívta magát vízzel, akkor csavarjuk ki.
A halikrát hártyázzuk le, majd tegyük a hagymával, a fokhagymával és a kenyérbéllel egy aprítógépbe, keverjük simára. Utána keverjük tovább úgy, hogy fokozatosan adagoljuk hozzá az olajat és a citromlevet.
Petrezselyemlevéllel és olívabogyóval tálaljuk, pitával vagy más lepénykenyérrel, pirítóssal fogyasszuk.
Fotó: Getty Images