Kiadós tárkonyos gombaleves: tartalmas egytálétel kevés munkával
Az ízletes raguleves hússal, sok zöldséggel és kétféle gombával készül, kifejezetten jólesik a hideg napokon.
Ha szereted a tárkony ízét, érdemes vele minél többet főzni, mert a legegyszerűbb fogást is a köbre emeli. Ha erről a zöldfűszerről van szó, a legtöbbeknek a tárkonyos raguleves jut az eszébe, pedig tejszínes szószokat is feldobhatsz vele.
Az alábbi recept nagyon egyszerűen készül, a szószt is könnyedén összedobhatod, a combokkal pedig csak annyi dolgod lesz, hogy körbepirítod őket. Ezt a lépést nem szabad kihagyni, így lesz ropogós a bőrük és szép pirult a külsejük.
Ha be tudsz szerezni friss tárkonyt, mindenképp azzal dolgozz – 4 szálra lesz szükséged –, de szárítottal is működik a recept. Ha nagy méretű serpenyővel dolgozol, esetleg tepsiben sütöd puhára a húst, köretet is dobhatsz mellé, legyen az kockákra vágott krumpli vagy más gyökérzöldség.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A combokat tisztítsuk meg, sózzuk, borsozzuk. Forrósítsunk olajat egy nagy, sütőbe is betehető serpenyőben, majd pirítsuk körbe a csirkecombok minden oldalát. Ha kívülről megpirultak – belül még nem kell átsülniük –, tegyük őket egy tányérra.
Ha szükséges, öntsünk még olajat a serpenyőbe, majd adjuk hozzá a finomra vágott hagymát. Dinszteljük puhára, majd mehet hozzá a zúzott fokhagyma is. 1 perc után keverjük bele a lisztet, majd újabb 1 perc múlva öntsük fel a borral és az alaplével. Amikor besűrűsödött, szórjuk bele a tárkonyt is. Tegyük a szószba a combokat (a húsból kiengedett folyadékkal együtt). Toljuk a sütőbe 35 percre.
Vegyük ki a sütőből, majd öntsük fel a tejszínnel. Toljuk vissza még nagyjából 10 percre, míg a hús teljesen megpuhul.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu