Sajtos rakott lencse füstölt ízzel: húsmentes, mégis laktató
A sütőben összesült, sajtos rakott lencsének a füstölt paprika ad pikáns ízt.
A hüvelyesek, és köztük a lencse egy igazi fehérjebomba a növények között, ráadásul rostokban is bővelkedik. Megéri gyakrabban becsempészned az étrendedbe, hiszen a legtöbb ételt annyira tartalmassá varázsolja, hogy még a húst is kihagyhatod.
Ezzel a levessel sem történik másként: a gazdag fűszerezés, a sűrű és krémes textúra garantáltan elfeledteti veled még a második gondolatát is. Ha nagyobb adagot készítesz belőle, akkor a maradékot le is fagyaszthatod, így ha megkívánnád, bármikor élvezheted az ínycsiklandó, melengető fogást.
Egy nagyobb edényben forraljunk olívaolajat, és dinszteljük benne az apróra vágott hagymát és zúzott fokhagymát 7-8 percig. Adjuk hozzá a felkockázott répát és egy csipet sót, majd pároljuk őket további 3 percig.
Adjuk hozzá a felkockázott krumplit, a megmosott lencsét, a fűszereket, a maradék sót, az alaplevet és a paradicsomszószt, és alacsony hőfokon főzzük a levest addig, amíg minden hozzávaló megpuhul (kb. 40-45 perc).
Keverjük a leveshez a balzsamecetet és a mustárt, és ízlés szerint sózzuk, ha szükségét érezzük.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu