Vidám színű tavaszi tészta sok friss zöldséggel: rostban és vitaminban gazdag fogás

tavaszi tészta cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A roppanós zöldségektől lesz laktató ez a tésztaétel, amelyből sem a nehéz szósz, sem a hús nem hiányzik.

A tésztaételeket is szezonálissá teheted, tavasszal nagyon könnyű dolgod van, hiszen rengeteg friss zöldségből válogathatsz. A tészta is sokkal lassabban szívódik fel, ezáltal kevésbé is hizlal, ha rostban gazdag zöldségekkel tálalod.

Tavasszal már nem kell spórolnod az ízekkel, bőséggel találsz idényzöldséget a piacon. Ízlés szerint tehetsz bele spárgát, borsót vagy zöldbabot, amelyet paradicsommal színesíthetsz. Ha mégis hiányzik a hús, akkor ezt a csirkés-zöldséges változatot készítsd el, amelyhez szintén elég, ha egy laza olívás öntetet tálalsz. Ha pedig fehérjében gazdag fogásra vágysz, akkor ezt a gyönyörű és tápláló tavaszi omlettet próbáld ki.

Tavaszi tészta

tavaszi tészta recept ok

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 450 gramm tészta (fusilli vagy penne)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 8 szál spárga (zöld)
  • 1 fej salottahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál vaj
  • 250 milliliter zöldségalaplé
  • 1 tk citromhéj
  • 3 evőkanál citromlé
  • 200 gramm zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
  • 10 szem koktélparadicsom
  • 50 gramm parmezán sajt (reszelt)
  • ízlés szerint bazsalikomlevél (friss)
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagyobb lábasban forraljunk vizet, sózzuk meg, és főzzük a tésztát al dentére a csomagoláson található utasítás szerint. Szűrjük le, és tegyük félre. 

Egy nagyobb serpenyőben melegítsünk olajat. Pároljuk meg rajta a spárgát 2-3 perc alatt, sózzuk, borsozzuk, majd vegyük ki, és tegyük egy tányérra. Ugyanebben a serpenyőben olvasszuk fel a vajat. Közepes lángon dinszteljük meg rajta az apróra vágott hagymát és a fokhagymát 2 perc alatt. Adjuk hozzá a citrom héját és az alaplevet.

Rotyogtassuk addig, amíg kicsit be nem sűrűsödik, ekkor adjuk hozzá a citrom levét is. Tegyük bele a borsót és a kifőtt tésztát is. Forgassuk hozzá a koktélparadicsomot és a spárgát. A végén szórjuk rá a parmezánt és a bazsalikomleveleket. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük