Tavaszi zöldborsóleves házi galuskával: friss és könnyed ebéd

2
Nyomtatás

Az egyik legnépszerűbb szezonális fogás a tavaszi zöldborsóleves, amelyet házi galuskával gazdagítva még laktatóbbá és ízletesebbé tehetsz.

Tavasszal végre megjelennek a piacokon a zsenge, friss zöldségek is, amelyekből könnyed és ízletes ételeket készíthetünk: ezúttal egy zöldborsólevest mutatunk!

A vöröshagyma és a bors finoman fűszerezi a levest, a petrezselyemzöld és az extra zsenge borsó pedig frissességet kölcsönöz neki. Az alaplé igazán karakteres ízét mégis a pirospaprika teszi teljessé!

Ízlés szerint gazdagítható még burgonyával, zellergumóval és fokhagymával.

Tavaszi zöldborsóleves

tavaszi-zoldborsoleves

Hozzávalók 4 személyre

A leveshez:

  • 450 g zöldborsó (friss vagy mirelit)
  • 3 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 2 liter víz
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 ek. olaj
  • 1 ek. pirospaprika
  • 1 ek. búzaliszt
  • 1 dl víz
  • bors

A galuskához:

  • 2 db tojás
  • 1 tk.
  • 90 g búzaliszt
Recept idők

Elkészítés:

Hámozzuk meg a fehér- és sárgarépát, majd vágjuk karikára.

A petrezselymet öblítsük le, majd aprítsuk fel és tegyük félre.

A vöröshagymát is tisztítsuk meg, majd aprítsuk kis kockákra. Egy nagyobb méretű lábasban dinszteljük meg egy kevés olívaolajon.

Adjuk hozzá a répákat, a zöldborsót, majd öntsük fel 2 liter vízzel.

Ízlés szerint fűszerezzük sóval és borssal, végül adjuk a léhez a felaprított petrezselymet is, és főzzük addig, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ez kb. 25 perc.

Ez idő alatt készítsük el a galuskát. Egy tálban keverjük össze a hozzávalóit: a tojást, a lisztet és a sót.

Egy serpenyőben hevítsünk fel 1 evőkanál olajat, pirítsuk meg rajta a pirospaprikát és a lisztet. Ezt követően öntsük fel 1 dl vízzel, majd adjuk hozzá a leveshez és forraljuk fel.

Borítsuk a galuska tésztáját egy vágódeszkára, és egy kés segítségével szaggassuk a levesbe.

Hagyjuk a levest még pár percig a tűzön, majd vegyük le, és tálaljuk forrón.

Fotó, videó és recept: Borsos Dalma

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon