Ragacsos brownie tej és tojás nélkül: napokig szaftos marad a tésztája
Egy apró trükkel könnyedén kiválthatod az allergéneket, mégsem kell attól tartanod, hogy száraz vagy fojtós lesz a tészta.
Ha valami miatt nem ehetsz tejet vagy tojást, akkor sem kell lemondanod az egyik legfinomabb sütiről, a brownie-ról, csak le kell cserélned egy-két hozzávalót.
A cékla tökéletes alapanyag édes és sós recepteknél egyaránt, az alábbi sütiben szaftosan tartja, összefogja a tésztát, de még picit édesíti is. Ne aggódj, az ízében nem fog dominálni, a csokoládé ellensúlyozza. Utóbbiból fontos, hogy tejmenteset válassz, persze ha ez nem szempont nálad, bármilyennel működik.
Az őrölt chiamag vagy lenmag pedig a tojást helyettesíti, a nedves hozzávalókkal összekeverve zselés állaga lesz, szépen összefogja majd a tésztát.
Tej- és tojásmentes brownie
Hozzávalók 16 szelethez
- 230 gramm liszt
- 1 tk sütőpor
- 1 csipet só
- 200 gramm cukor
- 25 gramm kakaópor
- 1 ek chiamag vagy lenmag (őrölt)
- 200 gramm főtt cékla
- 160 gramm tejmentes csokoládé
- 60 ml növényi olaj
- 3 ek növényi ital
- 1 tk vaníliakivonat
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki egy 20x20 centis tepsit sütőpapírral.
A főtt céklát egy kevés vízzel vagy növényi itallal pürésítsük le.
Egy tálban keverjük össze az átszitált lisztet, sütőport, sót, cukrot, kakaóport, őrölt magot.
Egy másik tálban a céklapürét, az olvasztott csokit, a növényi italt, a vaníliát és az olajat. Keverjük össze a száraz és a nedves hozzávalókat, sűrű, csomómentes masszát kell kapnunk.
Öntsük a tésztát az előkészített tepsibe. Toljuk a sütőbe 15-20 percre, nem szabad túlsütni, ha szilárd a teteje, készen van. Hagyjuk picit hűlni, majd kínáljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!