Ragacsos brownie tej és tojás nélkül: napokig szaftos marad a tésztája

céklásbrownie
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egy apró trükkel könnyedén kiválthatod az allergéneket, mégsem kell attól tartanod, hogy száraz vagy fojtós lesz a tészta.

Ha valami miatt nem ehetsz tejet vagy tojást, akkor sem kell lemondanod az egyik legfinomabb sütiről, a brownie-ról, csak le kell cserélned egy-két hozzávalót.

A cékla tökéletes alapanyag édes és sós recepteknél egyaránt, az alábbi sütiben szaftosan tartja, összefogja a tésztát, de még picit édesíti is. Ne aggódj, az ízében nem fog dominálni, a csokoládé ellensúlyozza. Utóbbiból fontos, hogy tejmenteset válassz, persze ha ez nem szempont nálad, bármilyennel működik. 

Az őrölt chiamag vagy lenmag pedig a tojást helyettesíti, a nedves hozzávalókkal összekeverve zselés állaga lesz, szépen összefogja majd a tésztát.

Tej- és tojásmentes brownie

céklásbrownie2

Hozzávalók 16 szelethez

  • 230 gramm liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 csipet
  • 200 gramm cukor
  • 25 gramm kakaópor
  • 1 ek chiamag vagy lenmag (őrölt)
  • 200 gramm főtt cékla
  • 160 gramm tejmentes csokoládé
  • 60 ml növényi olaj
  • 3 ek növényi ital
  • 1 tk vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki egy 20x20 centis tepsit sütőpapírral.

A főtt céklát egy kevés vízzel vagy növényi itallal pürésítsük le.

Egy tálban keverjük össze az átszitált lisztet, sütőport, sót, cukrot, kakaóport, őrölt magot.

Egy másik tálban a céklapürét, az olvasztott csokit, a növényi italt, a vaníliát és az olajat. Keverjük össze a száraz és a nedves hozzávalókat, sűrű, csomómentes masszát kell kapnunk.

Öntsük a tésztát az előkészített tepsibe. Toljuk a sütőbe 15-20 percre, nem szabad túlsütni, ha szilárd a teteje, készen van. Hagyjuk picit hűlni, majd kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük