Sűrű gombakrémleves tejfölös habarással: így lesz igazán laktató
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Hogy tartalmas legyen, krumpli is kerül a gombakrémlevesbe, a selymes textúráról pedig a tejföl gondoskodik.
A fehérjedús gombából csodás ételek készülhetnek, akár reggelire is fogyaszthatod krém formájában, ebédre fasírtot vagy pörköltet készíthetsz belőle, vacsorára pedig könnyű, mégis tartalmas levesként kínálhatod. A gombaleves kapcsán a régi nagyiféle, galuskával készült verzió sokak kedvence, de krémlevesként is nagyon csábító.
A gombakrémleves a selymes textúráját a tejföltől kapja, de tejszínnel is helyettesítheted. Az ínycsiklandó finomság levesbetéttel az igazi, próbáld ki krutonnal, levesgyönggyel vagy pirosra sütött baconkockákkal dúsítva.
Tejfölös gombakrémleves
Hozzávalók 4 személyre
Leves:
- 1 fej vöröshagyma
- kevés olaj vagy vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 darab krumpli
- 600 g csiperkegomba
- só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál étkezési keményítő
- 300 g tejföl
- 1 késhegynyi szerecsendió
Tálalás:
- kruton, sült bacon vagy kolbász ízlés szerint
- petrezselyem ízlés szerint
Elkészítés:
A finomra vágott hagymát kevés olajon dinszteljük üvegesre, majd adjuk hozzá a finomra vágott fokhagymát, kockákra vágott burgonyát. Körülbelül 8-10 perc után a megtisztított, tetszőlegesen darabolt gombát is keverjük a zöldségekhez. Utána ízesítsük sóval és borssal, öntsük fel a zöldségeket épp csak annyi vízzel, amennyi ellepi őket.
Az étkezési keményítőt a tejföllel keverjük össze a levesből kimért 1-2 merőkanálnyi forró főzővízzel együtt.
Amikor a zöldségek megpuhultak, botmixerrel pürésítsük simára, majd keverjük hozzá a tejfölös keveréket. Fűszerezzük szerecsendióval (picivel több is lehet), melegítsük egybe, 2-3 perc múlva zárjuk el a lángot a leves alatt.
A gombakrémlevest kínáljuk krutonnal, sült baconnel vagy kolbásszal, de friss petrezselyemmel is megszórhatjuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors