Sűrű gombakrémleves tejfölös habarással: így lesz igazán laktató

gklcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Hogy tartalmas legyen, krumpli is kerül a gombakrémlevesbe, a selymes textúráról pedig a tejföl gondoskodik.

A fehérjedús gombából csodás ételek készülhetnek, akár reggelire is fogyaszthatod krém formájában, ebédre fasírtot vagy pörköltet készíthetsz belőle, vacsorára pedig könnyű, mégis tartalmas levesként kínálhatod. A gombaleves kapcsán a régi nagyiféle, galuskával készült verzió sokak kedvence, de krémlevesként is nagyon csábító.

A gombakrémleves a selymes textúráját a tejföltől kapja, de tejszínnel is helyettesítheted. Az ínycsiklandó finomság levesbetéttel az igazi, próbáld ki krutonnal, levesgyönggyel vagy pirosra sütött baconkockákkal dúsítva.

Tejfölös gombakrémleves

gklct

Hozzávalók 4 személyre

Leves:

  • 1 fej vöröshagyma
  • kevés olaj vagy vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 darab krumpli
  • 600 g csiperkegomba
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál étkezési keményítő
  • 300 g tejföl
  • 1 késhegynyi szerecsendió

Tálalás:

  • kruton, sült bacon vagy kolbász ízlés szerint
  • petrezselyem ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A finomra vágott hagymát kevés olajon dinszteljük üvegesre, majd adjuk hozzá a finomra vágott fokhagymát, kockákra vágott burgonyát. Körülbelül 8-10 perc után a megtisztított, tetszőlegesen darabolt gombát is keverjük a zöldségekhez. Utána ízesítsük sóval és borssal, öntsük fel a zöldségeket épp csak annyi vízzel, amennyi ellepi őket.

Az étkezési keményítőt a tejföllel keverjük össze a levesből kimért 1-2 merőkanálnyi forró főzővízzel együtt.

Amikor a zöldségek megpuhultak, botmixerrel pürésítsük simára, majd keverjük hozzá a tejfölös keveréket. Fűszerezzük szerecsendióval (picivel több is lehet), melegítsük egybe, 2-3 perc múlva zárjuk el a lángot a leves alatt.

A gombakrémlevest kínáljuk krutonnal, sült baconnel vagy kolbásszal, de friss petrezselyemmel is megszórhatjuk.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük