Mesésen krémes gombapaprikás: az utolsó cseppje is elfogy majd
Selymes, szaftos és sok friss petrezselyem kerül bele – ilyen a legjobb gombapaprikás.
Szeretem a hagyományos recepteket, olykor előveszek egy-egy igazán régit, ami talán ma már nem is annyira népszerű. Persze nem azok számára, akik a magyar konyha ízein nevelkedtek. A zöldborsópörkölt is egy ilyen régi kincs, mely nem kerül gyakran az asztalra, néha azonban jólesik elővenni, és életben tartani az ilyen recepteket, akár egy kis újítással is.
A zöldborsós nokedli a nagymamám konyhájában gyakran előkerült. Mivel a családom nem veti meg a húst, a mama mindig kínált mellé sült csirkecombot vagy rántott húst. Én már a húst elhagyom mellőle, szerintem anélkül is remek vacsora. Szaftos és ízletes, jó tejfölös. A zölborsós nokedli tipikusan az az étel, ami frissen az igazi, ezért mindig csak annyit készíts belőle, amennyi el is fogy.
Hagyományosan tejföl kerül a borsóra, de tejszínnel vagy mascarponéval is meg lehet bolondítani. Fűszerek terén is érdemes merésznek lenni, pikáns aromák vagy friss zöldfűszerek kerülhetnek a borsó mellé. Remekül áll neki a tárkony, újhagyma, metélőhagyma, szezonjában pedig medvehagymával is kipróbálhatod. Nokedli helyett pedig rizzsel vagy tésztával is kínálható.
Először a nokedlit készítsük el. A lisztet forgassuk egybe a sóval, majd a közepében alakítsunk ki egy mélyedést, és ebbe üssük bele a tojásokat. A tojásokat kezdjük el felverni, a lisztet is dolgozzuk hozzá, közben apránként a vizet is csorgassuk hozzá. (Vízből annyit adjunk hozzá, amennyi a ragacsos massza kialakításához szükséges.)
Egy nagy fazékban tegyünk fel vizet forrni, amihez sót és olajat is adjunk. Mikor forr a víz, a nokedlit szaggassuk bele, majd 2-3 perc múlva szűrjük le a galuskát.
A finomra aprított hagymát kevés olajon dinszteljük meg, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a fűszerpaprikát. Ezután a borsót is keverjük hozzá, öntsük fel vízzel vagy alaplével (ha szükséges, több is lehet). Ezután fűszerezzük sóval, borssal és majoránnával, majd főzzük addig, amíg a borsó megpuhul. A tejfölt is keverjük hozzá, forraljuk egybe, majd a nokedlivel egybeforgatva, melegen tálaljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu