
Főszerepben a magyar konyha: 12 kedvenc receptünket mutatjuk

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Pihe-puha citromos muffin: joghurttól lesz lágy a tésztája
Ropogós

Babos pástétom olajbogyóval: tartalmas szendvicskrém zöldségekből

Tavaszi levesválogatás: mutatjuk az évszak 6 legfinomabb receptjét

Fűszeres, csicseriborsós raguval töltött édesburgonya: laktató, tápláló ebéd

Így lesz tökéletesen pergős a kuszkusz: bevált tippet mutatunk

Filmes ételek kvíze 2. rész: a Jóbarátokban milyen sütit ettek a földről?
A magyar konyha fűszeres, hagyománytisztelő és találékony, még a legegyszerűbb hozzávalókból is csoda kerül az asztalra.
A világ sokszínű és gyönyörű, minden nemzet gasztronómiája csodás a maga módján, de nekünk, magyaroknak hazánk ízei a legjobbak.
Minden elfogultság nélkül mondhatom, hogy a magyar konyha a legízletesebb a világon. Még a legszerényebb alapanyagokból is finom fogás kerülhet az asztalra, amit öröm elfogyasztani. Ilyen a paprikás krumpli, tojásleves, rántott leves, krumplis tészta vagy a káposztás tészta, és még bőven lehetne sorolni hazánk klasszikusait. Kedvenc ételeink generációk óta velünk vannak, és nem merülnek feledésbe. Hódítson bármilyen új gasztrotrend, mi, magyarok ragaszkodunk a hagyományokhoz. Ha vasárnap, akkor bizony húsleves, rántott hús és palacsinta kerül az asztalra. Szeretjük a házi kelt tésztás finomságokat, és a krémes süteményeinkre is büszkék vagyunk. A tejfölnek bérelt helye van az asztalnál, a túrót és a mákot is előszeretettel használjuk.
A magyar ételek készítésénél az egyik leggyakrabban használt fűszer a pirospaprika, melyet zsiradékon pirult hagymához szokás adni, így adja ki jellegzetes ízét és színét. A magyar konyha szaftos húsételekben, gazdag levesekben és főzelékekben bővelkedik, melyek bármilyen zöldségből elkészíthetők.
A magyar sütemények lehetnek édesek vagy sósak, nem egy közülük világhírű, ilyen a kürtőskalács, dobostorta vagy a rigójancsi, melyeket nem csak cukrászdákban kóstolhatsz, otthon is elkészítheted őket. Mutatjuk is kedvenc receptjeinket, melyek biztos, hogy nem okoznak csalódást.
Füstölt hússal töltött káposzta
A töltött káposzta a magyar konyha éke. Az ízletes fogás számtalan recept szerint elkészíthető, érdemes őket felfedezni. A paletta színes, az egyik legnépszerűbb a szabolcsi változat, amelyet savanyú káposztával is érdemes kipróbálni. A füstölt húsos töltött káposzta kiadós és szaftos, a kis csomagok sütőben készülnek savanyúkáposzta-ágyon, hétvégén érdemes kipróbálni a finomságot.

Bakonyi sertésszelet
A bakonyi sertésszelet fenséges, szaftos fogás, mely galuskával vagy rizzsel kínálva a legfinomabb. A pörköltféle jó sok gombával és tejföllel együtt készül. Az étel sokkal izgalmasabb, ha a gomba kicsit haraphatóbb, ezért érdemes száraz serpenyőben pirítani, majd csak habarás előtt forgatni a húshoz. Ha szereted a bakonyi szeletet, akkor próbáld ki leves vagy húsgombóc formájában.

Halászlé
A magyar konyha hagyományos kedvence a halászlé, mely rengeteg változatban készíthető, a receptek tájegységenként eltérők. Bármelyiket is próbáld ki, arra figyelj, hogy kiváló minőségű fűszerpaprikával dolgozz, amit lobogó vízbe keverj bele. A silány minőségű ronthat az étel ízén.

Temesvári szelet
A temesvári szelet a bakonyihoz hasonlóan szaftos, tejfölben gazdag fogás. Az étel szintén sertéshúsból készül, gomba helyett azonban zöld- vagy sárgabab kerül mellé. A finomság fűszerezését érdemes saját ízlés szerint alakítani, jól áll neki a csípősebb vonal, de szolidabb irányba is viheted, ha majoránnával fűszerezed.

Sarkadi pecsenye
A sarkadi pecsenye elfeledett retró fogás, a régi kisvendéglők egyik kedvence. A híres étel otthon is elkészíthető, méghozzá nagyon egyszerűen. A sertéskaraj kolbásszal, gombával, mártással és sok sajttal sül a sütőben. A hús puha, szaftos, a kolbásztól és az uborkától különleges zamatot kap. Ez a fogás remek választás családi vagy baráti ebédre, ha eddig nem kóstoltad, most megteheted.

Hentestokány
A kisvendéglők kedvence a hentestokány, kiadós, szaftos étel, melyet rizzsel, tésztával vagy sült krumplival is kínálhatsz. A tokányételek különlegessége, hogy az alapanyagok csíkokra vágva kerülnek a fazékba. A hentestokány magyaros ízvilágáért a szalonna és a pirospaprika felelős, amitől pedig különleges, kissé savanykás zamatot kap, az a csemegeuborka.

Kolbászos lecsó
A lecsó a magyar konyha büszkesége. A szaftos fogás rengeteg recept szerint kipróbálható. Az egyik legnépszerűbb a kolbászos lecsó, mely akkor az igazi, ha tunkolható, ezért ne sajnáld a hagymát alóla. Ha pedig szereted a tüzesebb ízeket, akkor a kolbászból csípősebb fajtát válassz, és chilipelyhet is használhatsz.

Eredeti mátrai borzaska
A mátrai borzaska pusztapecsenye néven is ismert. A frissen sült hús fűszeres, krumplis ruhát kap, ebben sül készre. A krumplis massza készítésénél légy bőkezű a fokhagymával és az őrölt borssal, ezek adják meg az ízét. Tálalásnál tejföl és sajt kerül a húsra, nagyon kiadós, ezért köret nem is kell mellé, bőven elég a savanyúság vagy egy könnyű saláta.

Savanyú káposztás nokedli
A savanyú káposztás nokedli különleges fogás, mely önmagában is jólesik, és köretként is lehet kínálni. A szabolcsi étel gyorsan az asztalra kerül, kiadós, ízekben gazdag, a hideg napokon érdemes kipróbálni. Az étel készítésénél csak egy dologra kell figyelni, a káposztát alaposan mosd meg, ne maradjon savanyú.

Szaftos rakott krumpli
A magyar konyha egyik legfinomabb étele a rakott krumpli. A finomság rengeteg változatban kipróbálható, más nemzetek is készítik saját szájízük szerint. Mi, magyarok kolbásszal telepakolva és jó sok tejföllel nyakon öntve szeretjük a legjobban. A kiadós fogást akkor is érdemes elkészíteni, ha két napra főznél, mivel másnap, sütőben átmelegítve pont olyan, mintha frissen készült volna.

Bácska rizses hús
A bácskai rizses hús pörköltféle, mely az iskolai menzák egyik rémálma volt. Pedig ez a fogás nagyon ízletes, ha otthon készíti az ember. A rizses húst többféle recept szerint ki lehet próbálni. Van olyan változata, melyben borsó vagy zöldbab is kerül bele. Főzési technikájában is vannak eltérések, van, aki a rizst a pörkölthöz adja, abban főzi készre, míg más külön végzi ezt a folyamatot, és a már puha rizst keveri össze a raguval.

Somlói galuska
A listán desszertnek is jut hely. Az egyik legcsodásabb magyar süteményünk a somlói galuska. Bár léteznek megúszós változatai, érdemes az eredeti recept szerint készíteni, mely három piskótalapból, kétféle öntetből, szirupból, mazsolából és dióból áll. Az elkészítése időigényes, de ha valami igazán különlegesre vágysz, akkor megéri belefektetni a munkát.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia / Sóbors