
Mesésen krémes gombapaprikás: az utolsó cseppje is elfogy majd

Selymes, szaftos és sok friss petrezselyem kerül bele – ilyen a legjobb gombapaprikás.
A gombapaprikás a világ egyik legegyszerűbb és legfinomabb étele, mégis kevés figyelmet kap. Pedig szuper húsmentes opció, ráadásul télen-nyáron egyaránt könnyen elkészíthető. Én mindig sok tejföllel és kevesebb paprikával készítem, úgy érvényesül igazán a gomba zamata.
A tejmentes verzió nem sokban tér el az eredetitől, mindössze a tejfölt cseréltem le, és kókuszjoghurttal helyettesítettem. Mivel viszont a kókusz természetéből adódóan semleges ízű – hidd el, nem lesz kókuszízű a gombapaprikásod –, a tejfölre jellemző savanykás karaktert az almaecet hozza ki az ételből.
Ha bizonytalan vagy a gomba tisztítását és előkészítését illetően, akkor ebben a cikkben olvashatsz róla bővebben.
Laktózmentes gombapaprikás

Hozzávalók 4 személyre
- 500 g gombakeverék (csiperke és laskagomba)
- 3 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 db piros kápia vagy kaliforniai paprika apróra vágva
- 1 tk só
- 1 csipet bors
- 1 tk pirospaprika
- 2 dl víz
- 1 ek liszt
- 250 ml kókuszjoghurt
- 1 ek almaecet
- 1 csokor friss petrezselyem apróra vágva
- 500 g fussili vagy más száraztészta
Elkészítés:
A gombát tisztítsuk meg, a csiperkét szeleteljük fel, a laskagombát pedig tépkedjük tetszőleges darabokra.
Egy közepes edényben forraljunk enyhén sós vizet, és a csomagoláson szereplő leírásnak megfelelően főzzük meg benne a tésztát.
Hevítsünk fel egy nagyobb edényt az olívaolajjal, majd dinszteljük meg benne a hagymát és a fokhagymát. Ha már üveges, adjuk hozzá az apróra vágott paprikát, és együtt is pirítsuk őket 2-3 percig.
Adjuk a paprikás alaphoz a gombát, sózzuk, borsozzuk, ízesítsük a paprikával, és öntsük fel 2 dl vízzel. Fedő alatt, alacsony hőfokon 5-6 percig pároljuk.
Készítsünk habarást: keverjük el a lisztet 2-3 evőkanál joghurttal, majd ha csomómentes, adjuk hozzá a maradék joghurtot is.
Kanalazzuk az időközben megpuhult gombára, és alaposan keverjük el. Forrástól számítva fél percig főzzük, majd adjuk hozzá az almaecetet és a petrezselymet, alaposan keverjük meg, és vegyük le a tűzről. Kóstoljuk meg, és igény szerint adjunk hozzá még kevés sót.
Szűrjük le az időközben megfőtt tésztát, tegyük tányérokra, és kanalazzuk rá a gombapaprikást. Tetszés szerint savanyú uborkával fogyasszuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!
Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is.
Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet.
Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Promóció
Olvasd el ezt is!