Fokhagymás, fehérboros gomba: vajon pirítva a legfinomabb
A villámgyors fogás köretként is az asztalra kerülhet, de önállóan is megállja a helyét, mivel a fehérbornak köszönhetően sokkal karakteresebb lesz.
A lasagne eredetileg darált húsból készül gazdag paradicsomos szósszal és besamelmártással. Az ikonikus fogás azonban más változatban is kipróbálható, ha épp vegetáriánus az ember, akkor is találni fog az ízlésének megfelelő receptet, az alábbi egyszerűen mennyei.
A hús nélküli változatok közül érdemes kipróbálni a gombás lasagnét, mely teljesen eltérően készül az eredetitől. Nincs benne paradicsomszósz és mediterrán fűszerek, helyettük tejszín és sok sajt gondoskodik a rakottas szaftosságáról.
Egy kevés olajat egy magas falú fazékban hevítsünk fel, majd dobjuk rá a megtisztított, tetszés szerint felaprított gombát, és pirítsuk 10-15 percig. Ezután keverjük a gombához a finomra aprított hagymát és a zúzott fokhagymát. Pirítsuk 1-2 percig, majd szórjuk rá a lisztet, keverjük el, és a tejszínt is adjuk hozzá.
A gombát és a tejszínt forraljuk egybe, közben fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval.
A lasagnetésztát főzzük meg a csomagoláson írtak szerint.
Vegyünk elő egy jénait vagy egy tepsit, és kezdjük el benne rétegezni a lasagnét. Először 1-2 evőkanálnyit tegyünk a tejszínes gombából, erre helyezzük rá a tésztát, majd ismét jöhet a gomba, amit szórjunk meg reszelt mozzarellával. A rétegezést folytassuk addig, amíg az alapanyagok engedik. Arra figyeljünk, hogy az utolsó réteg tetejére is jusson kevés a tejszínes gombából, majd a tetejét szórjuk meg reszelt cheddar sajttal.
A lasagnét toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük 30-35 percig. A sütési idő sütőtől is függ, ezért a fél szemünket tartsuk rajta.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu