
Szaftos, tartalmas lencsés lasagne: így készíts krémes besamelt tej nélkül

Igazán krémes és melengető lasagnét készíthetsz, ami visszahozza az olasz nyaralások emlékét. Garantáltan nem tudsz majd ellenállni neki!
A lasagne az egyik kedvenc ételem, és már azelőtt is sokszor elkészítettem, hogy áttértem volna növényi étrendre. A bolognai ragu átalakítása viszonylag könnyen ment, hiszen a pancetta és a darált hús kihagyása nem okozott különösebb nehézséget az ízesítés tekintetében (de azért ne keress húsos ízt az új verzióban).
Besamel nélkül viszont nincsen lasagne, és ahhoz, hogy a vegán verzió is kellően lágy és krémes legyen, fontos a hozzávalók mennyisége és minősége. A klasszikus receptekhez képest arányaiban több vegán vajhelyettesítőt használtam, a tejet pedig barista zabitallal pótoltam. Bár a habosíthatóságnak a besamelben nincsen jelentősége, de a növényi italoknak ez a verziója sűrűbb és ízesebb, mint a sima változatok. A tökéletes összhatáshoz pedig erősebb fűszerezés is szükséges, mint a hagyományos besamel esetében.
Lencsés lasagne

Hozzávalók 6 személyre
A lasagnéhoz:
- 12 db lasagnelap
- 1 adag lencsés bolognai ragu (receptlink a leírásban)
- 2 ek olívaolaj
- 2 marék reszelt (növényi) sajt
A besamelhez:
- 100 g vegán vajhelyettesítő vagy biomargarin
- 3 ek durumliszt (kb. 50 g)
- 500 ml barista zabital
- 0.25 tk só
- 0.5 kk őrölt fehér bors
- 0.5 kk őrölt szerecsendió
Elkészítés:
Készítsük el a lencsés bolognai ragut az itt leírt módon, és tegyük félre pihenni.
A besamelhez olvasszuk meg a margarint, és szórjuk bele a lisztet. Egy habverő segítségével, gyors kavargatás mellett pirítsuk meg a lisztet. Melegítsük fel a zabitalt, és több részletben, fokozatosan adagoljuk a rántáshoz. Forraljuk fel a mártást, adjuk hozzá a sót, a fehér borsot és a szerecsendiót, keverjük el őket, és vegyük le a tűzről.
Porciózzuk a hozzávalókat egy kb. 20x28 cm-es tepsibe: kenjük meg az alját az olívaolajjal, és helyezzünk rá 3 lasagnelapot. Ha szükséges, és úgy jobban elfér, tördeljük szét a lapokat. Kenjük meg egy réteg besamellel, egy réteg bolognai raguval, majd mindezt ismételjük meg még kétszer, és szórjunk reszelt sajtot a tetejére. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 30-35 percig. Sütés után rögtön fogyaszthatjuk, azonban fél óra pihentetés után áll össze igazán a lasagne, és nem folyik szét a tányéron.
Tipp: a bolognai ragu eléggé macerás étel, ezért érdemes egyszerre dupla adagot főzni. A felét azonnal felhasználhatod spagettiszószként, a maradékot pedig lefagyaszthatod, és amikor eszedbe jut, szuper gyors lasagne lehet belőle. Felolvasztás után csak a besamelt kell összedobni hozzá, és már mehet is a sütőbe.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
Olvasd el ezt is!