Szaftos, tartalmas lencsés lasagne: így készíts krémes besamelt tej nélkül
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Igazán krémes és melengető lasagnét készíthetsz, ami visszahozza az olasz nyaralások emlékét. Garantáltan nem tudsz majd ellenállni neki!
A lasagne az egyik kedvenc ételem, és már azelőtt is sokszor elkészítettem, hogy áttértem volna növényi étrendre. A bolognai ragu átalakítása viszonylag könnyen ment, hiszen a pancetta és a darált hús kihagyása nem okozott különösebb nehézséget az ízesítés tekintetében (de azért ne keress húsos ízt az új verzióban).
Besamel nélkül viszont nincsen lasagne, és ahhoz, hogy a vegán verzió is kellően lágy és krémes legyen, fontos a hozzávalók mennyisége és minősége. A klasszikus receptekhez képest arányaiban több vegán vajhelyettesítőt használtam, a tejet pedig barista zabitallal pótoltam. Bár a habosíthatóságnak a besamelben nincsen jelentősége, de a növényi italoknak ez a verziója sűrűbb és ízesebb, mint a sima változatok. A tökéletes összhatáshoz pedig erősebb fűszerezés is szükséges, mint a hagyományos besamel esetében.
Lencsés lasagne
Hozzávalók 6 személyre
A lasagnéhoz:
- 12 db lasagnelap
- 1 adag lencsés bolognai ragu (receptlink a leírásban)
- 2 ek olívaolaj
- 2 marék reszelt (növényi) sajt
A besamelhez:
- 100 g vegán vajhelyettesítő vagy biomargarin
- 3 ek durumliszt (kb. 50 g)
- 500 ml barista zabital
- 0.25 tk só
- 0.5 kk őrölt fehér bors
- 0.5 kk őrölt szerecsendió
Elkészítés:
Készítsük el a lencsés bolognai ragut az itt leírt módon, és tegyük félre pihenni.
A besamelhez olvasszuk meg a margarint, és szórjuk bele a lisztet. Egy habverő segítségével, gyors kavargatás mellett pirítsuk meg a lisztet. Melegítsük fel a zabitalt, és több részletben, fokozatosan adagoljuk a rántáshoz. Forraljuk fel a mártást, adjuk hozzá a sót, a fehér borsot és a szerecsendiót, keverjük el őket, és vegyük le a tűzről.
Porciózzuk a hozzávalókat egy kb. 20x28 cm-es tepsibe: kenjük meg az alját az olívaolajjal, és helyezzünk rá 3 lasagnelapot. Ha szükséges, és úgy jobban elfér, tördeljük szét a lapokat. Kenjük meg egy réteg besamellel, egy réteg bolognai raguval, majd mindezt ismételjük meg még kétszer, és szórjunk reszelt sajtot a tetejére. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 30-35 percig. Sütés után rögtön fogyaszthatjuk, azonban fél óra pihentetés után áll össze igazán a lasagne, és nem folyik szét a tányéron.
Tipp: a bolognai ragu eléggé macerás étel, ezért érdemes egyszerre dupla adagot főzni. A felét azonnal felhasználhatod spagettiszószként, a maradékot pedig lefagyaszthatod, és amikor eszedbe jut, szuper gyors lasagne lehet belőle. Felolvasztás után csak a besamelt kell összedobni hozzá, és már mehet is a sütőbe.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors