![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Szaftos, tartalmas lencsés lasagne: így készíts krémes besamelt tej nélkül
![Lencses lasagne vegan c](https://kep.index.hu/1/0/4524/45244/452449/45244912_3451306_ee3a295bf7932f11320af7d26795ffdf_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Igazán krémes és melengető lasagnét készíthetsz, ami visszahozza az olasz nyaralások emlékét. Garantáltan nem tudsz majd ellenállni neki!
A lasagne az egyik kedvenc ételem, és már azelőtt is sokszor elkészítettem, hogy áttértem volna növényi étrendre. A bolognai ragu átalakítása viszonylag könnyen ment, hiszen a pancetta és a darált hús kihagyása nem okozott különösebb nehézséget az ízesítés tekintetében (de azért ne keress húsos ízt az új verzióban).
Besamel nélkül viszont nincsen lasagne, és ahhoz, hogy a vegán verzió is kellően lágy és krémes legyen, fontos a hozzávalók mennyisége és minősége. A klasszikus receptekhez képest arányaiban több vegán vajhelyettesítőt használtam, a tejet pedig barista zabitallal pótoltam. Bár a habosíthatóságnak a besamelben nincsen jelentősége, de a növényi italoknak ez a verziója sűrűbb és ízesebb, mint a sima változatok. A tökéletes összhatáshoz pedig erősebb fűszerezés is szükséges, mint a hagyományos besamel esetében.
Lencsés lasagne
![Lencses lasagne vegan](https://kep.index.hu/1/0/4524/45244/452449/45244922_31d55b4e3960d9e7cd5227729db2d4f6_wm.jpg)
Hozzávalók 6 személyre
A lasagnéhoz:
- 12 db lasagnelap
- 1 adag lencsés bolognai ragu (receptlink a leírásban)
- 2 ek olívaolaj
- 2 marék reszelt (növényi) sajt
A besamelhez:
- 100 g vegán vajhelyettesítő vagy biomargarin
- 3 ek durumliszt (kb. 50 g)
- 500 ml barista zabital
- 0.25 tk só
- 0.5 kk őrölt fehér bors
- 0.5 kk őrölt szerecsendió
Elkészítés:
Készítsük el a lencsés bolognai ragut az itt leírt módon, és tegyük félre pihenni.
A besamelhez olvasszuk meg a margarint, és szórjuk bele a lisztet. Egy habverő segítségével, gyors kavargatás mellett pirítsuk meg a lisztet. Melegítsük fel a zabitalt, és több részletben, fokozatosan adagoljuk a rántáshoz. Forraljuk fel a mártást, adjuk hozzá a sót, a fehér borsot és a szerecsendiót, keverjük el őket, és vegyük le a tűzről.
Porciózzuk a hozzávalókat egy kb. 20x28 cm-es tepsibe: kenjük meg az alját az olívaolajjal, és helyezzünk rá 3 lasagnelapot. Ha szükséges, és úgy jobban elfér, tördeljük szét a lapokat. Kenjük meg egy réteg besamellel, egy réteg bolognai raguval, majd mindezt ismételjük meg még kétszer, és szórjunk reszelt sajtot a tetejére. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 30-35 percig. Sütés után rögtön fogyaszthatjuk, azonban fél óra pihentetés után áll össze igazán a lasagne, és nem folyik szét a tányéron.
Tipp: a bolognai ragu eléggé macerás étel, ezért érdemes egyszerre dupla adagot főzni. A felét azonnal felhasználhatod spagettiszószként, a maradékot pedig lefagyaszthatod, és amikor eszedbe jut, szuper gyors lasagne lehet belőle. Felolvasztás után csak a besamelt kell összedobni hozzá, és már mehet is a sütőbe.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
Olvasd el ezt is!