Teljes kiőrlésű kakaós csiga cukormentesen - Büntetlen élvezet
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A kedvenc péksüteményedet most süsd meg alakbarát formában, cukormentesen, teljes kiőrlésű lisztből.
A kakaós csiga az egyik, ha nem a legnépszerűbb péksütemény, a boltokban is ez fogy el legelőször. A kakaós csiga akkor finom, ha jó sok benne a töltelék és kellemesen puha a tésztája is.
Ezek a tészták tényleg finomak, de sajnos nem lehet belőlük korlátlanul enni, mert bizony az alakodnak nem tesznek jót. Ha szeretnél finomat enni és még az egészségedre is vigyázni, akkor a teljes kiőrlésű lisztből készült változatokat neked találták ki. Ezekkel a napi rostbeviteledet is támogathatod, így nemcsak az alakoddal, hanem az emésztéseddel is jót teszel. A kakaós csiga is finom így, de arra számíts, hogy a tészta nem kel olyan magasra, hisz nem adsz az élesztőhöz cukrot, de az íze ugyanolyan jó lesz.
A kakaós töltelék ebben a tekercsben is finom, amit ugyanúgy kelt tésztából készíthetsz. A kekszeket is megsütheted teljes kiőrlésű lisztből, például ezt a csokichipszes változatot.
Teljes kiőrlésű kakaós csiga
Hozzávalók 16 darabhoz
Tészta:
- 500 gramm tönkölybúzaliszt (teljes kiőrlésű)
- 20 gramm finomliszt (BL 55)
- 350 milliliter tej
- 20 gramm élesztő (friss)
- 2 evőkanál poreritrit
- 1 darab tojássárgája
- 150 gramm vaj (puha)
- 1 csipet só
Töltelék:
- 2 evőkanál holland kakaó (cukrozatlan)
- 5 evőkanál poreritrit
- 130 gramm vaj
Elkészítés:
A tejet melegítsük meg, legyen langyos, de ne túl meleg, morzsoljuk bele az élesztőt, pár percig hagyjuk állni. A kétféle lisztet öntsük tálba, keverjük össze az eritrittel és a sóval, majd öntsük bele a tejet, tegyük bele a tojássárgáját és keverjük össze. Tegyük hozzá a vajat, majd dagasszuk meg a tésztát. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával, majd kelesszük 40 percig.
Egy lisztezett deszkán nyújtsuk ki egy centiméter vastag téglalappá.
A kakaót, az eritritet és az olvasztott vajat keverjük össze, kenjük meg a tésztát, de a felső szélén hagyjunk ki 1-2 centiméternyi helyet. A hosszanti oldalától kezdve jó szorosan tekerjük fel, vágjuk olyan széles szeletekre, hogy körülbelül 16 darab csigát kapjunk.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Fektessük a csigákat sütőpapírral bélelt tepsire, még hagyjuk 20 percet kelni őket. Utána süssük meg 30 perc alatt.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors