Egytepsis, fűszeres csirkecomb rizzsel összesütve: alig van vele munka
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha eddig csak száraz vagy éppen összetapadt, íztelen rizst ettél, próbáld ki a sütőben sült, vajas, fűszeres változatot is.
Mindig azok a legjobb receptek, amelyekben a körettel együtt sül a hús, hiszen így gyorsan, kevés munkával készülhet egy laktató, teljes értékű fogás. Általában krumplival vagy más zöldségekkel készül a csirkecomb, most viszont a rizskedvelőknek kedvezünk ezzel a körettel.
A rizs sem unalmas vagy száraz, ha megfelelően van elkészítve, ebben a receptben hagymás alaplében fő, de egy adag vajat is kap a nyakába, hogy még habosabb és krémesebb legyen. Hosszú szemű változatot érdemes használni, a jázmin vagy a basmati a legjobb választás, pont egyszerre fog elkészülni a combbal.
Fűszeres csirkecomb rizzsel sütve
Hozzávalók 6 személyre
Csirke:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
- 0.25 teáskanál bors
- 1 teáskanál füstölt pirospaprika
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 6 darab csirkecomb (alsó, felső)
Rizs:
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál vaj
- 1 teáskanál só
- 0.25 teáskanál bors
- 375 milliliter alaplé (forró)
- 315 milliliter víz (forró)
- 280 gramm hosszú szemű rizs
Elkészítés:
A húshoz:
Egy nagy tálban keverjük össze az olívaolajat a fűszerekkel, majd forgassuk a combokat a pácba, hogy mindenhol befedje őket, hagyjuk benne 15-30 percig.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A rizshez:
Szórjuk egy 20x30 centis jénaiba vagy kerámia sütőtálba az összekockázott hagymát és a zúzott fokhagymát, majd öntsük rájuk a forró alaplevet és vizet, keverjük bele a vajat, végül adjuk hozzá a rizst, sózzuk, borsozzuk. Keverjük össze a hozzávalókat.
Tegyük a csirkecombokat a rizsre. Takarjuk le a tálat fóliával, majd toljuk a sütőbe 30 percre.
Ha letelt az idő, szedjük le a fóliát, majd egy kis olívaolajjal kenjük le a combok tetejét. Tegyük vissza 30 percre sülni. Az utolsó pár percben kapcsoljuk grillfunkcióra a sütőt, pirítsuk meg a combok és a rizs tetejét.
Vegyük ki a combokat és a rizst a sütőből, hagyjuk 10 percig pihenni, majd tálalhatjuk is.
Fotó: Getty Images