Isteni, tavaszi tepsis zöldségek: minél színesebbeket válassz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Serpenyőben vagy sütőben is sütheted ezeket a színes zöldségeket, a lényeg, hogy minél többféle fajtát válassz, ha már itt a tavasz.
A zöldségköretben az a jó, hogy minden évszakban változatosan állíthatod össze, ráadásul egészséges fogást is tálalsz. Az elkészítése nagyon egyszerű, de ahhoz, hogy tökéletes legyen a végeredmény, mindenképpen magas hőmérsékleten kell sütnöd a zöldségeket, hogy miközben a széleik megpirulnak és jól megsülnek, a közepük puha maradjon.
Ebben a cikkben összegyűjtöttünk sokféle sült zöldséget, hogy változatos legyen az étrended. Ha kicsit nyáriasabb ízekre vágysz, akkor készítsd el ezt a sütőben sült cukkinit, amely a fokhagymától kap intenzívebb aromát.
A receptben leírt szószt ízlésed szerint tovább bővítheted egy kevés balzsamecettel vagy almaecettel, de citromlé helyett is bátran használhatsz narancslevet, amelytől édeskésebb lesz a végeredmény.
Tepsis zöldségek
Hozzávalók 8 adaghoz
- 5 szem krumpli (sütni való)
- 2 szem édeskrumpli
- 4 szál sárgarépa
- 200 gramm kelbimbó
- 1 csomag spárga
- 1 fej lila hagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 darab citrom leve
- 1 kávéskanál citromhéj
- 1 kávéskanál rozmaring (őrölt)
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 darab rozmaring (ág)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. A sárgarépákat és a krumplikat tisztítsuk meg és szeleteljük fel, a spárgát is pucoljuk meg, a kelbimbót vágjuk félbe, a lila hagymát szedjük gerezdjeire.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
Egy nagyobb tálban keverjük össze a citromlevet, az olívaolajat, a citrom héját, az őrölt rozmaringot és az összenyomott fokhagymát. Forgassuk bele az összes zöldséget úgy, hogy a szósz mindenhol érje. Terítsük szét őket a sütőpapíron. Tegyünk rá rozmaringágat.
Süssük 20 percig, majd vegyük ki a sütőből, rázogassuk meg egy kicsit a tepsit, és süssük további 15-20 percig a zöldségeket, amíg a külsejük kicsit meg nem pirul és a belsejük puha nem lesz.
Fotó: Getty Images