Isteni, tavaszi tepsis zöldségek: minél színesebbeket válassz

tepsiben sült zöldségek cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Serpenyőben vagy sütőben is sütheted ezeket a színes zöldségeket, a lényeg, hogy minél többféle fajtát válassz, ha már itt a tavasz.

A zöldségköretben az a jó, hogy minden évszakban változatosan állíthatod össze, ráadásul egészséges fogást is tálalsz. Az elkészítése nagyon egyszerű, de ahhoz, hogy tökéletes legyen a végeredmény, mindenképpen magas hőmérsékleten kell sütnöd a zöldségeket, hogy miközben a széleik megpirulnak és jól megsülnek, a közepük puha maradjon. 

Ebben a cikkben összegyűjtöttünk sokféle sült zöldséget, hogy változatos legyen az étrended. Ha kicsit nyáriasabb ízekre vágysz, akkor készítsd el ezt a sütőben sült cukkinit, amely a fokhagymától kap intenzívebb aromát.

A receptben leírt szószt ízlésed szerint tovább bővítheted egy kevés balzsamecettel vagy almaecettel, de citromlé helyett is bátran használhatsz narancslevet, amelytől édeskésebb lesz a végeredmény. 

Tepsis zöldségek

tepsiben sült zöldségek recept

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 5 szem krumpli (sütni való)
  • 2 szem édeskrumpli
  • 4 szál sárgarépa
  • 200 gramm kelbimbó
  • 1 csomag spárga
  • 1 fej lila hagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 darab citrom leve
  • 1 kávéskanál citromhéj
  • 1 kávéskanál rozmaring (őrölt)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 darab rozmaring (ág)
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. A sárgarépákat és a krumplikat tisztítsuk meg és szeleteljük fel, a spárgát is pucoljuk meg, a kelbimbót vágjuk félbe, a lila hagymát szedjük gerezdjeire. 

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. 

Egy nagyobb tálban keverjük össze a citromlevet, az olívaolajat, a citrom héját, az őrölt rozmaringot és az összenyomott fokhagymát. Forgassuk bele az összes zöldséget úgy, hogy a szósz mindenhol érje. Terítsük szét őket a sütőpapíron. Tegyünk rá rozmaringágat. 

Süssük 20 percig, majd vegyük ki a sütőből, rázogassuk meg egy kicsit a tepsit, és süssük további 15-20 percig a zöldségeket, amíg a külsejük kicsit meg nem pirul és a belsejük puha nem lesz. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük