Omlós tésztába csomagolt fűszeres alma - Látványos finomság egyszerűen

töltöttalma
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az alma és a fahéj párban járnak, jelen esetben fűszeres szirup koronázza meg a sült gyümölcsöt.

Az ősz legkedvesebb gyümölcse az alma, a pite minden évben kötelező, de a sült és a töltött változata is nagyon népszerű. Most egy kicsit csavartunk a megszokott felálláson, az alma lesz a töltelék, a burok pedig egy nagyon omlós vajas tészta, amit fahéjas sziruppal kell nyakon önteni. 

A pitetésztához nagyon hasonló tészta az alapja, csak víz helyett egy kis tejjel kell összegyúrni. Cukor nem kerül bele, ugyanis az almát is meg kell szórni cukorral, illetve a fahéjas-vajas szirup is elég édes lesz. 

Az almát úgy kell megpucolni, illetve megszabadítani a magházától, hogy lehetőleg egyben maradjon - a magház helyére vajat kell tölteni, de apróra vágott dióval vagy mandulával is el lehet készíteni. 

Ha dekorálni szeretnéd a desszertet, tegyél félre egy kis tésztát, miután kinyújtottad, majd vágj belőle tetszőleges mintákat, például leveleket. Ezeket helyezd a bebugyolált almák tetejére, szépen rá fognak sülni a sütőben.

Tésztába csomagolt sült alma

töltöttalma2

Hozzávalók 6 darabhoz:

Az almához:

  • 280 gramm liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet
  • 150 gramm vaj
  • 120 milliliter tej
  • 6 darab alma

A sziruphoz:

  • 200 gramm cukor
  • 250 milliliter víz
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2 evőkanál vaj

A belsejébe:

  • vaj
  • fahéjas cukor
Recept idők

Elkészítés:

Első lépésként a szirupot kell elkészíteni, ugyanis még ki is kell hűlnie. Tegyük a szirup minden hozzávalóját egy lábasba, majd melegítsük őket össze. Forrástól számítva 2 percig főzzük, míg picit sűrűsödik. Húzzuk le a tűzről, tegyük félre hűlni.

A lisztet, a sütőport és a sót keverjük össze egy tálban. Adjuk hozzá a kockákra vágott hideg vajat, majd robotgép segítségével dolgozzuk össze. Öntsük hozzá a tejet is kisebb adagokban. Gyors mozdulatokkal formázzunk belőle egynemű, rugalmas tésztát, majd csomagoljuk fóliába és tegyük a hűtőbe, míg előkészítjük az almákat.

Az almákat pucoljuk meg, majd vágjuk ki a magházukat. Az almáknak egyben kell maradniuk, ezért egy éles kés segítségével vágjuk körbe a magházat, de ha nem sikerül, el is felezhetjük őket.

A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. fél centi vastagra. Vágjuk fel 6 egyenlő részre a tésztát, majd minden négyzet közepébe tegyünk egy egész almát. (Ha csak felezve sikerült kiszedni a magházat, illesszük össze a feleket, úgy tegyük a tészta közepébe.)

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Az almák közepébe, a magház helyére kanalazzunk vajat, nagyjából annyit, hogy kitöltse a lyukat, majd ízlés szerint szórjuk meg az almákat fahéjas cukorral. Csomagoljuk az almát a tésztába, alaposan nyomkodjuk össze a széleket, jól bugyoláljuk be az almát, hogy ne folyjon majd ki belőle az olvadt vaj.

Tegyük a tésztába csomagolt almákat egy 23x33 centis jénaiba, majd öntsük nyakon őket a sziruppal. Süssük őket 35 percig. 

Tálalásnál locsoljuk meg őket a jénaiban maradt sziruppal, majd melegen kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük