Tejberizs ázsiai módra: illatos, kókuszos, ragacsos rizs
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A tejberizs nem csak nálunk univerzális kedvenc, az egész világon menő, csak néhol pudingnak készítik, folyósabban, máshol pedig formázható, ragacsos állagúra, például Ázsiában.
Ez a ragacsos, kókusztejes rizs alapanyagában és elkészítési módjában is eltér az általunk megszokott verzióktól. Egy egészen más rizsfajtából, az úgynevezett "sticky" vagy "glutinous" rice néven futó rizsből készül (itthon ázsiai boltokban vagy a Culinarisban kapható, illetve neten is rendelhető), aminek teljesen más az állaga, mint amiket enni szoktunk.
Nem csak az alapanyag, a technológia is különböző
És van még egy csavar a történetben: mivel más maga az alapanyag, máshogyan is kell elkészíteni. Sokan simán megfőzik, de úgy az igazi, ha gőzölve puhul meg. Ehhez elvileg kellene egy, kifejezetten erre a célra kifejlesztett gőzölő kosár, de én egy teljesen sima szűrőt használtam és egy hétköznapi lábost, a végeredmény így is szuper lett.
A folyamat másban is különbözik a mi tejberizsünktől. Nem a tejben fő a rizs, hanem a cukros tej (illetve kókusztej) a már megpuhult, gőzölt rizsre kerül. Általában friss mangóval tálalják, de málnával vagy barackkal is nagyon jól működik.
Ragacsos, kókusztejes rizs
Hozzávalók 4 adaghoz
- 250 gramm ragacsos rizs
- 5 deciliter kókusztej
- 1 csipet só
- 3 evőkanál cukor
- ízlés szerint friss mangó/málna/barack/eper
Elkészítés:
Egy lábosban vizet forralunk. A rizst egy olyan szűrőbe borítjuk, ami kényelmesen ráfér a lábosra anélkül, hogy a benne lévő víz elérné az alját. A szűrőt a rizzsel a gőzölgő víz fölé helyezzük, és lefedjük a lábost. Körülbelül 25 percig gőzöljük, míg meg nem puhul a rizs.
Közben összeforraljuk a kókusztejet a cukorral és a sóval. A rizst kis porciókba adagolva tányérokra tesszük, lehet belőlük kis kupolákat formálni vagy akár golyókat is, és leöntjük a kókusztejjel. Friss gyümölcsöt pakolunk rá és tálaljuk.
Fotók: Ács Bori/Sóbors