Tejberizs ázsiai módra: illatos, kókuszos, ragacsos rizs

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tejberizs nem csak nálunk univerzális kedvenc, az egész világon menő, csak néhol pudingnak készítik, folyósabban, máshol pedig formázható, ragacsos állagúra, például Ázsiában.

Ez a ragacsos, kókusztejes rizs alapanyagában és elkészítési módjában is eltér az általunk megszokott verzióktól. Egy egészen más rizsfajtából, az úgynevezett "sticky" vagy "glutinous" rice néven futó rizsből készül (itthon ázsiai boltokban vagy a Culinarisban kapható, illetve neten is rendelhető), aminek teljesen más az állaga, mint amiket enni szoktunk.

Nem csak az alapanyag, a technológia is különböző

És van még egy csavar a történetben: mivel más maga az alapanyag, máshogyan is kell elkészíteni. Sokan simán megfőzik, de úgy az igazi, ha gőzölve puhul meg. Ehhez elvileg kellene egy, kifejezetten erre a célra kifejlesztett gőzölő kosár, de én egy teljesen sima szűrőt használtam és egy hétköznapi lábost, a végeredmény így is szuper lett. 

A folyamat másban is különbözik a mi tejberizsünktől. Nem a tejben fő a rizs, hanem a cukros tej (illetve kókusztej) a már megpuhult, gőzölt rizsre kerül. Általában friss mangóval tálalják, de málnával vagy barackkal is nagyon jól működik.

Ragacsos, kókusztejes rizs

ragacsos-rizs

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 250 gramm ragacsos rizs
  • 5 deciliter kókusztej
  • 1 csipet
  • 3 evőkanál cukor
  • ízlés szerint friss mangó/málna/barack/eper
Recept idők

Elkészítés:

A rizst beáztatjuk minimum húsz percre, vagy akár néhány órára is.

Egy lábosban vizet forralunk. A rizst egy olyan szűrőbe borítjuk, ami kényelmesen ráfér a lábosra anélkül, hogy a benne lévő víz elérné az alját. A szűrőt a rizzsel a gőzölgő víz fölé helyezzük, és lefedjük a lábost. Körülbelül 25 percig gőzöljük, míg meg nem puhul a rizs.

Közben összeforraljuk a kókusztejet a cukorral és a sóval. A rizst kis porciókba adagolva tányérokra tesszük, lehet belőlük kis kupolákat formálni vagy akár golyókat is, és leöntjük a kókusztejjel. Friss gyümölcsöt pakolunk rá és tálaljuk.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük