Thai tésztaleves kókusztejjel és csirkemellel: tartalmas, melengető fogás
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ropogós
Almás-fahéjas csiga: a foszlós tésztának képtelenség ellenállni
Omlósra sült, fűszeres lazac: zsiradék nélkül, air fryerben készül
Mogyorókrémes csillagok az ünnepi asztalra: alig valamiből készül
Omlós diós hókifli vajjal gyúrva: klasszikus karácsonyi recept
Citromos, zöldfűszeres csirkemell: villámgyors ünnepi ebéd
A koriander és a bazsalikom koronázza meg a fűszeres thai levest, frissebbé teszik az összhatást, a tésztától pedig laktató lesz a végeredmény.
Ha kedveled a thai konyhát és ízeket, imádni fogod ezt a levest: fűszerek közül a curry, a koriander és a gyömbér dominál benne, de a kókusztej és a lime adja meg a karakterét. Igaz, ehhez a leveshez kell egy-két különlegesebb hozzávaló is, egyiket sem nehéz beszerezni: a vörös currypaszta és a halszósz kötelező eleme, ezeket ázsiai üzletekben, esetleg online tudod megvásárolni, viszonylag nagy kiszerelésben árulják őket, úgyhogy sokáig tudod majd használni az ízesítőket.
Ezen kívül korianderre és kókusztejre lesz szükséged, ezeket szinte az összes hipermarketben megtalálhatod. A levesbetét vajpuha csirkemell, kaliforniai paprika és rizstészta, úgyhogy nem csak finom, laktató is a melegítő leves.
Thai tésztaleves
Hozzávalók 6 személyre
- 2 evőkanál olívaolaj
- 750 gramm csirkemellfilé
- ízlés szerint só, bors
- 1 darab kaliforniai paprika
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál vörös currypaszta
- 1 kis darab gyömbér
- 1.5 liter alaplé
- 1 konzerv kókusztej (400 gramm)
- 250 gramm rizstészta
- 1 evőkanál halszósz
- 1 evőkanál barna cukor
- 2 darab zöldhagyma
- 1 csokor koriander
- 0.5 csokor bazsalikom
- 1 darab lime
Elkészítés:
A csirkemellet tisztítsuk meg, vágjuk 2-3 centis kockákra. A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát zúzzuk össze. A paprikát mossuk meg, vágjuk kockákra. A gyömbért is pucoljuk meg, majd reszeljük le, kb. 2 teáskanálnyira lesz szükségünk.
Forrósítsunk olívaolajat egy lábasban, majd dobjuk rá a csirkemellet, sózzuk, borsozzuk, süssük fehéredésig. Ha kész, tegyük félre.
A vöröshagymát és a paprikát dobjuk a visszamaradt zsiradékra, dinszteljük puhára pár perc alatt, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. Fél perc után keverjük bele a currypasztát és a gyömbért, majd 1 perc után öntsük fel az alaplével és a kókusztejjel. Ha forr a lé, tegyük vissza a csirkemellet, vegyük le a lángot, fedjük le a lábast, majd 10-15 percig főzzük.
Ha letelt az idő, keverjük bele a rizstésztát, a halszószt és a cukrot, addig főzzük, míg a tészta meg nem puhul, kb. 5 percig.
Vegyük le a tűzről, keverjük bele a karikákra vágott zöldhagymát, az összeaprított zöldfűszereket, ízesítsük lime-lével, illetve sózzuk, borsozzuk.
Frissen, melegen kínáljuk.
Fotó: Getty Images