Tiramisu újragondolva: a mascarponés-kávés töltelék a palacsintalapok közé kerül

tpcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az olaszok nagyon krémes desszertje, a tiramisu igencsak feldobja az embert a kávénak köszönhetően.

Nem csak az embereket pörgeti fel ez az isteni, babapiskótás csoda. Történetesen a nagyon ravasz macskám legnagyobb gyengéje a tejszínhab, amit igen, tudom, hogy nem szabad cicáknak adni, nem is szoktam, ő mégis megtalálja a kiskapukat, hogy a kedvencéből dézsmáljon. Legutóbb, amikor vendégek jöttek hozzánk, tiramisu mellett döntöttem, a nappaliban, a kanapén ülve falatoztuk. Amikor az egyik vendég letette a dohányzóasztalra a tányérját, a nagy beszélgetésben észre sem vettük, hogy valaki nindzsa üzemmódra kapcsolva egy szempillantás alatt rávetette magát a palacsintára, majd a legnagyobb mohósággal szép nagy adagot elfogyasztott belőle. 

Tiramisu változatok

Szeretem, amikor egy desszertnek ezer arca van, a tiramisu pedig nagyon jól variálható, tekercs, pohárdesszert, de palacsintatorony is készülhet belőle. A tiramisu jellegzetes ízéért a kávé felel, de nem szabad vele túlzásba esni - nagyon jól passzol mellé a rum is, ha azonban gyerekek is kapnak a palacsintatoronyból, kávé helyett kakaót, rum helyett pedig vaníliakivonatot érdemes használni. A mascarpones krém pedig bőven rejt lehetőségeket magában, kávé, kakaó vagy olvasztott csoki is kerülhet bele.

Tiramisu palacsintatorony

tpct

Hozzávalók 6 személyre:

Tészta:

  • 4 darab tojás
  • 300 milliliter tej
  • 60 gramm cukor
  • 120 gramm liszt
  • 1 teáskanál kávé
  • 1 csipet
  • 60 gramm olvasztott vaj vagy olaj
  • olaj vagy vaj a sütéshez

Töltelék:

  • 500 gramm mascarpone
  • 200 gramm cukor
  • 1 evőkanál rum vagy vaníliakivonat
  • 250 milliliter habtejszín
  • opcionális kávé
  • kakaópor a tetejére
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A palacsinta tésztájának hozzávalóit öntsük keverőtálba, keverjük össze alaposan, hogy selymes állagú legyen a végeredmény, majd folpackkal lefedve, 1 órára tegyük hűtőbe. A masszát merőkanalanként forró, zsiradékkal enyhén kikent serpenyőben, mindkét oldalán süssük aranybarnára.

Krém:

A mascarponét kanalazzuk keverőtálba, adjuk hozzá a cukrot és keverjük habosra. Utána vanília- vagy rumaromát keverjünk el a krémben, illete ízlés szerint kávét.

A habtejszínt verjük habbá, majd forgassuk a mascarponés krémhez.

Összerakás:

Egy nagy tálca közepére helyezzünk 1 darab palacsintalapot, kenjük meg a mascarponés krémmel, majd a tetejére tegyünk még egy palacsintát, kenjük meg krémmel, és addig ismételjük ezt a folyamatot, amíg az utolsó darab palacsinta is a helyére kerül. A palacsintatorony tetejét is meg lehet kenni krémmel, a tetejére pedig kötelező kakaóport szórni, tálalásig tároljuk hűtőben.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük