
A menzán utáltuk, pedig isteni is lehet a tojásleves
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk

Zamatos, citromos tészta spárgával: gyors, tápláló ebéd
Paprikás, savanykás víz, amiben rongyos tojás darabkák úszkálnak - valahogy így él emlékeimben a sulis menzán megszokott tojásleves. Érthetetlen módon a gyerekeim annyira szeretik, hogy egy napon váratlanul éppen ezt kívántak ebédre.
Muszáj volt kicsit újragondolnom a dolgot, hiszen az eredeti recept egy hígított rántás csupán, amibe néhány tojás kerül, esetleg ecet, jobb esetben még egy kevés tejföl. Nem sokat változtattam rajta, nehogy végül még átessek a ló túloldalára, hiszen az egyszerűség itt a lényeg, de azért kicsit emeltem az élvezeti értékén.
Számomra amúgy is érthetetlen volt, miért csak így vagy úgy, habarva vagy buggyantva mehet bele a tojás, hiszen úgy a legjobb, ha mindkét formában megjelenik. Nekem már Anyukám is így csinálta, amikor kicsit voltunk, és spórolós konyhát vitt, volt benne egész és habart tojás is.
Amit még ezen túl változtattam rajta, az már voltaképp apróság, de az ördög ott rejlik: víz helyett húslevessel öntöttem fel a keveréket, a fűszerpaprikát füstölt paprikára cseréltem és tettem hozzá őrölt római köményt is, a levesbe pedig néhány karika gyömbért dobtam. A végén nem ecettel, hanem citrommal savanyítottam, így gyümölcsösebb, érdekesebb lett az eredmény.
Tojásleves kicsit másképp

Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál liszt
- 1 teáskanál római kömény
- ízlés szerint füstölt paprika
- 1 evőkanál vaj
- 1 liter húsleves
- 6 darab tojás
- 3 evőkanál citromlé
- 1 ujjnyi darab gyömbér
- ízlés szerint tejföl
Elkészítés:
Egy lábosban felolvasztjuk a vajat és megfuttatjuk benne az apróra vágott hagymát.Sózzuk, hozzáadjuk a paprikát, a köményt, majd megszórjuk a liszttel, elkeverjük, és folyamatos keverés mellett lassan felöntjük a húslevessel. Felforraljuk, főzzük kb. tíz percig. A tojásokból kettőt tálba ütünk, és felverünk. Ezeket a forrásban lévő levesbe csorgatjuk lassan, úgy, hogy közben a levest folyamatosan keverjük. A többi tojást egyenként a levesbe ütjük, és lefedve további 3 percig főzzük. Végül ízesítjük a citrommal, petrezselyemzölddel, és tejföllel tálaljuk.
Fotók: Ács Bori/Só&Bors