Ropogósra sült pisztráng aromás zöldfűszerekkel töltve, pirított mandulával tálalva
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha elszánt halimádók vagyunk, a főzésre fordítható időnk viszont kevés, akkor a pisztráng a nekünk való étel. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, ráadásul elképesztően finom és még látványos is. Szóval csak ajánlani tudom.
Sokáig nem nagyon ettem halat, pedig a Nagyapám nagy pecás volt fiatalabb korában. Nyaranta imádtam vele lejárni a Dunára, ő csendben ült a parton, és mint egy western hős, úgy nézte a vizet, fél szemét pedig a kapásjelzőn tartotta. Én az árnyékban ültem, és többnyire a nyári kötelezőket olvastam.
Aztán vagy volt kapás, vagy nem. Ha volt és a méretét megfelelőnek ítélte az öreg, akkor hazavitte, a Mama pedig elkészítette. Mindig csodáltam a Mamát, ahogy feldolgozza a halat. Akkoriban teljességgel elképzelhetetlennek tartottam, hogy én valaha hasonlót műveljek, és aztán még meg is egyem ezt a szálkákkal teli rémséget. Na, azt már nem.
A spanyol pisztráng
A fordulat akkor következett be, mikor Spanyolországba költöztem és elkezdtem főzni magamra. Ott elég jó volt a halfelhozatal, és gondoltam, adok egy esélyt a dolognak. Hétfőnként mindig zárva volt a halas, kedden viszont kinyitott, és akkor pompásan friss volt a hal.
Rövid úton ráálltam a keddi halvacsorára. Egymás után próbáltam ki a finomabbnál finomabb recepteket. Bár elsősorban tengeri halakat kapni arrafelé, édesvízi hal is akad, példának okáért pisztráng. Sőt, a spanyol pisztráng igen híres, még Hemingway is írt róla. A spanyoloknál tanultam az alább közölt receptet: egyszerű, fenséges étel, ami jólesik egy fárasztó nap végén.
Mandulás, zöldfűszeres pisztráng
Hozzávalók 4 adaghoz
- 4 darab konyhakész pisztráng
- 2 evőkanál citromlé
- 1 kávéskanál só és bors
- 4 evőkanál finomliszt
- 1 marék friss zöldfűszer vegyesen (bazsalikom, kapor, metélőhagyma)
- 1 marék petrezselyem
- 4 evőkanál zsiradék - a sütéshez
- 1 darab citrom - 4 darabra vágva
- 1 marék mandulaszelet
- 2 evőkanál vaj - olvasztva
Elkészítés:
A halat citromlével meglocsoljuk, sóval és borssal bedörzsöljük. A zöldfűszereket megmossuk, a felesleges nedvességet felitatjuk róluk, majd durvára daraboljuk, és a pisztrángok belsejébe töltjük. A megtöltött pisztrángokat egy fogpiszkálóval rögzítjük, míg meghempergetjük őket a lisztben. Mindkét oldalukat hempergessük meg, majd ütögessük le róluk a felesleges lisztet. Csak annyi maradjon a halon, amennyi pont befedi. Így elkerülhető, hogy a liszt csomósodjon és megégjen.
A zsiradékot felforrósítjuk és a halat belehelyezzük. Oldalanként nagyjából 5 perc kell neki. Akkor jó, ha a hátúszója könnyen eltávolítható. A halat száraz serpenyőben pirított mandulával, olvasztott vajjal, citromgerezddel tálaljuk. Jól illik hozzá a petrezselymes párolt újburgonya.
Fotó: Getty Images