
Isteni fokhagymás spagetti ropogós morzsával: pillanatok alatt kész
20 percen belül tálalhatod ezt az izgalmas fogást, amely egyszerű alapanyagokból készül, mégis nagyon különleges!
Talán kevesen tudják, hogy az olasz eredetű Puttanesca szó valójában igen trágár jelentéstartalommal bír, így ezért sem szokás azt lefordítani. A kéjhölgy és kurtizán fordításokkal megjelenő étel, jelentéstartalma ellenére, egy mennyei paradicsomos spagettit rejt, amit különféle hozzávalókkal dobnak fel.
Ezúttal a spagettit tonhal, mogyoróhagyma, olívabogyó, szardella és paradicsompüré teszi különlegessé, ráadásul alig fél óra alatt elkészül, így kiváló ebéd lehet belőle, minimális vesződéssel.
A hagymákat tisztítsuk meg, a mogyoróhagymát aprítsuk fel. A kapribogyót és az olívabogyót csepegtessük le. A paradicsomot mossuk meg, majd kockázzuk fel apróra. A petrezselymet öblítsük és csepegtessük le, végül szintén vágjuk apróra.
Egy nagy lábasban forraljunk vizet a tésztának 1 teáskanál sóval egyetemben. A tésztát a zacskón vagy dobozon jelzett idő alatt főzzük al dentére. Egy kávéspohárnyi főzővizet tegyünk félre, majd szűrjük le a tésztát.
Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, majd mehet bele az aprított hagyma. Közepes lángon kezdjük el melegíteni, majd mérsékeljük alacsonyra, és időnként megkeverve dinszteljük addig, amíg a hagyma üveges nem lesz. Ekkor adjuk hozzá az olajbogyókat, a szardellát, préseljük rá a fokhagymát is, mehet rá a kapribogyó és a tört pirospaprika. 2-3 percig pirítsuk.
Ekkor adjuk hozzá a paradicsompürét, és dinszteljük további 2-3 percig, folyamatos keverés mellett. Ezután dobjuk rá a felkockázott paradicsomot, és fűszerezzük ízlés szerint sóval és borssal.
Forraljuk össze, majd alacsony lángon főzzük tovább kb. 15 percig. Ennyi idő alatt a szósz szépen besűrűsödik, a paradicsomkockák pedig szétfőnek. Végezetül keverjük bele a tonhalat és a petrezselymet is, 2-3 percig főzzük tovább, majd még forrón öntsük rá a tésztára, és alaposan keverjük össze őket.
Ha a tésztaszálak túlságosan összetapadtak volna, akkor a korábban félretett főzővízzel tudjuk lazítani a köztük lévő szoros köteléket.
Tálalásnál díszíthetjük apróra vágott petrezselyemmel és egy kis pirospaprikával is.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu