Kamrafosztogatós tonhalas spagetti: fokhagymától lesz illatos a szósz

4
Nyomtatás
tonhalas-spagetti
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A tonhalas spagetti egy mindössze fél óra alatt elkészíthető étel, amelyben a paradicsom, az olajbogyó és a tonhal hármasa emeli új szintre az egyszerű tésztát.

Talán kevesen tudják, hogy az olasz eredetű Puttanesca szó valójában igen trágár jelentéstartalommal bír, így ezért sem szokás azt lefordítani. A kéjhölgy és kurtizán fordításokkal megjelenő étel, jelentéstartalma ellenére, egy mennyei paradicsomos spagettit rejt, amit különféle hozzávalókkal dobnak fel.

Ezúttal a spagettit tonhal, mogyoróhagyma, olívabogyó, szardella és paradicsompüré teszi különlegessé, ráadásul alig fél óra alatt elkészül, így kiváló ebéd lehet belőle, minimális vesződéssel.

Tonhalas spagetti

tonhalas-spagetti

Hozzávalók 4 személyre

A tonhalas spagettihez:

  • 450 g spagetti
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 db mogyoróhagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 100 g olívabogyó
  • 3 ek. kapribogyó
  • 5 db szardellafilé
  • 2 ek. paradicsompüré
  • 1 db paradicsom
  • ízlés szerint fekete bors
  • 230 g tonhalkonzerv
  • 2 ek. petrezselyem
  • 0.75 tk. pirospaprika

A díszítéshez:

  • 1 ek. petrezselyem
  • 1 tk. pirospaprika
Recept idők

Elkészítés:

A hagymákat tisztítsuk meg, a mogyoróhagymát aprítsuk fel. A kapribogyót és az olívabogyót csepegtessük le. A paradicsomot mossuk meg, majd kockázzuk fel apróra. A petrezselymet öblítsük és csepegtessük le, végül szintén vágjuk apróra.

Egy nagy lábasban forraljunk vizet a tésztának 1 teáskanál sóval egyetemben. A tésztát a zacskón vagy dobozon jelzett idő alatt főzzük al dentére. Egy kávéspohárnyi főzővizet tegyünk félre, majd szűrjük le a tésztát.

Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, majd mehet bele az aprított hagyma. Közepes lángon kezdjük el melegíteni, majd mérsékeljük alacsonyra, és időnként megkeverve dinszteljük addig, amíg a hagyma üveges nem lesz. Ekkor adjuk hozzá az olajbogyókat, a szardellát, préseljük rá a fokhagymát is, mehet rá a kapribogyó és a tört pirospaprika. 2-3 percig pirítsuk.

Ekkor adjuk hozzá a paradicsompürét, és dinszteljük további 2-3 percig, folyamatos keverés mellett. Ezután dobjuk rá a felkockázott paradicsomot, és fűszerezzük ízlés szerint sóval és borssal.

Forraljuk össze, majd alacsony lángon főzzük tovább kb. 15 percig. Ennyi idő alatt a szósz szépen besűrűsödik, a paradicsomkockák pedig szétfőnek. Végezetül keverjük bele a tonhalat és a petrezselymet is, 2-3 percig főzzük tovább, majd még forrón öntsük rá a tésztára, és alaposan keverjük össze őket.

Ha a tésztaszálak túlságosan összetapadtak volna, akkor a korábban félretett főzővízzel tudjuk lazítani a köztük lévő szoros köteléket.

Tálalásnál díszíthetjük apróra vágott petrezselyemmel és egy kis pirospaprikával is.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon