Puhára sült répa tormás krémmel és ropogós morzsával - Szuper húsvéti köret

tormásrépu
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egyszerre puha és ropogós, édeskés és sós ez a köret, nagyon izgalmas résztvevője lehet az ünnepi asztalnak.

Ha idén kicsit különlegesebb körettel lepnéd meg a családod húsvétkor, készítsd el ezt a tormás krémmel sült répát. A puha, édeskés zöldség majonézes-tormás szószban sül és apró darabokra tört kréker koronázza meg.

Az az igazi, ha a szószt házi majonézből készíted, de ha több időd van, akár a tormának is nekiállhatsz otthon. A ropogós textúráról apróra tört sós keksz gondoskodik, vehetsz kész krékert is, de akár ezt is megsütheted te magad.

Ez az adag köretként, mással kiegészítve 4 főnek elég, de ha könnyed főételként kínálnád, akkor 2 személynek készítsd.

Tormával sült répa

tormásrépu2

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 közepes darab répa
  • 4 evőkanál majonéz
  • 0.5 fej vöröshagyma
  • 4 teáskanál torma
  • ízlés szerint só, bors
  • 4 evőkanál kréker
  • 2 teáskanál vaj
  • 1 csipet fűszerpaprika
Recept idők

Elkészítés:

A répákat pucoljuk meg, vágjuk négybe, majd vékony szeletekre, vagyis julienne-re. A vöröshagymát hámozzuk meg, reszeljük le. A krékert aprítógéppel vagy sodrófával törjük durvára.

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.

Öntsünk vizet egy kis lábasba, forrásig melegítsük. Mikor forr, dobjuk bele a répaszeleteket, vegyük lejjebb a lángot, fedjük le a lábast, majd gyöngyözve főzzük a répát 6-7 percig, míg félpuha nem lesz. Szűrjük le. A répát tegyük egy 20x20 centis jénaiba vagy sütőtálba. 

Egy kis tálban keverjük össze a majonézt, a hagymát, a sót, borsot és a tormát. Öntsük a szószt a répára, alaposan keverjük vele össze, hogy mindenhol bevonja a zöldséget.

A vajat olvasszuk meg, keverjük össze az összetört krékerrel és a paprikával. Szórjuk a répák tetejére.

Toljuk a sütőbe 10-12 percre. Rögtön, melegen kínáljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük