Krémes szószban készült fűszeres, török húsgolyók – Kókusztejes curry teszi izgalmassá
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
A thai és a török konyha találkozásából született ez az egyszerű, de annál ízesebb egytálétel, amelyet mindenképpen érdemes kipróbálni.
Ha van otthon darált húsod, készíts húsgombócokat. Nemcsak a töltött paprikában finomak, de nagyon sokféleképpen tudod felhasználni őket.
Ne a klasszikus fasírtra gondolj, az alábbi receptben a gombócot nem kell zsemlemorzsába hempergetni, elég, ha csak a masszába teszel belőle, hogy jobban összeálljon. Ezeket a sütőben sült golyókat aztán tésztán is kínálhatod, például tejszínes szósszal nyakon öntve. Ha inkább a paradicsomos alapra szavazol, akkor ezt a pikáns mártásban készült változatot készítsd el, amelyet szintén spagettin tálalj. Természetesen az egyik legnépszerűbbet, a svéd húsgolyót is megsütheted házilag.
A húsgolyókat sütheted olajban és sütőben is, én a sütős verziót választottam, hogy ne tocsogjon az olajban, a szósztól úgyis elég szaftos lesz, nem fog kiszáradni. Ha szereted az egzotikus ízeket, akkor ez a kókusztejes-currys változat biztosan a kedvenced lesz, és sok munkád sem lesz vele. Rizzsel tálalva lesz a legfinomabb.
Török húsgolyók curryszószban
Hozzávalók 6 adaghoz
Húsgolyó:
- 500 gramm darált pulyka- vagy csirkehús
- 1 darab tojás
- 130 gramm zsemlemorzsa vagy pankomorzsa
- 4 szál zöldhagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1.5 evőkanál reszelt gyömbér
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál piros currypaszta
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál bors
Curryszósz:
- 1 evőkanál olaj
- 0.5 darab kaliforniai paprika (piros)
- 0.5 fej hagyma
- 1 evőkanál gyömbér (őrölt)
- 1 evőkanál piros currypaszta
- 400 milliliter kókusztej
- 1 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál barna cukor
Elkészítés:
Egy nagyobb tálban alaposan keverjük össze a darált húst, a tojást, a zsemlemorzsát, az apróra vágott zöldhagymát, az összenyomott fokhagymát, reszelt gyömbért, a szójaszószt, a currypasztát, sózzuk, borsozzuk. Takarjuk le folpackkal, és tegyük egy fél órára hűtőbe.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
Egy fagyiskanállal vagy evőkanállal vegyünk ki adagokat a masszából, formázzunk belőlük körülbelül 2,5 centiméter átmérőjű golyókat, majd tegyük egy deszkára. Kicsit még görgessük át őket, hogy átvegyék a kezünk melegét. Tegyük át a sütőpapírra, toljuk a sütőbe, és süssük 20 percig. Utána tegyük grillfuncióra a sütőt, emeljünk egy kicsit a hőmérsékleten, és süssük még 5-10 percig.
Amíg a húsgombócok sülnek, készítsük el a szószt.
Egy mély serpenyőben melegítsük fel az olajat, adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és a csíkoka vágott kaliforniai paprikát, és közepes lángon, folyamatosan keverve pároljuk 3-4 percig. Keverjük hozzá a gyömbért és a piros currypasztát, és főzzük további 2-3 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak. Öntsük hozzá a kókusztejet, adjuk hozzá a barna cukrot és a szójaszószt, és keverjük össze. Főzzük 5 percig, majd tegyük bele a húsgolyókat, és főzzük további 5 percig.
Rizzsel tálaljuk.
Fotó: Getty Images