Török joghurtital házilag - A hűsítő ayran könnyen elkészíthető
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Az a legjobb ital, amely egyszerre hűsít és lát el tápanyagokkal. A törökök joghurtja, az ayran pont ilyen.
Az ayran nem más, mint joghurt, víz és só keveréke, pont olyan arányban, hogy egyszerre oltsa a szomjat és pótolja a hőségben elvesztett ásványi anyagokat. Arra, hogy mennyire jótékony a hatása, egy futóverseny után jöttem rá, amikor hiába ittam több pohár vizet folyadékpótlásként, csak nem akart szűnni a szomjúság. Akkor értettem meg, hogy nemcsak a folyadékot, hanem az ásványi anyagokat és a fehérjét is pótolni kell.
A joghurtitalban pedig mindez megtalálható, ráadásul nem túl sűrű, így könnyen iható. Az ayran nagyon fontos szerepet játszik a török gasztronómiában, pácok készülnek belőle vagy salátákra teszik. Az elkészítése pofonegyszerű, csak jó minőségű, zsíros joghurttal dolgozzunk.
Török joghurt házilag
Hozzávalók 4 adaghoz
- 300 milliliter görög joghurt
- 200 milliliter víz (hideg)
- 1 teáskanál só
Elkészítés:
A joghurtot tegyük egy edénybe, adjuk hozzá a sót és a vizet, jól keverjük el. Tegyük hűtőbe pihenni, majd hidegen fogyasszuk.
Fotó: Getty Images