Török joghurtital házilag - A hűsítő ayran könnyen elkészíthető

ayran cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az a legjobb ital, amely egyszerre hűsít és lát el tápanyagokkal. A törökök joghurtja, az ayran pont ilyen.

Az ayran nem más, mint joghurt, víz és só keveréke, pont olyan arányban, hogy egyszerre oltsa a szomjat és pótolja a hőségben elvesztett ásványi anyagokat. Arra, hogy mennyire jótékony a hatása, egy futóverseny után jöttem rá, amikor hiába ittam több pohár vizet folyadékpótlásként, csak nem akart szűnni a szomjúság. Akkor értettem meg, hogy nemcsak a folyadékot, hanem az ásványi anyagokat és a fehérjét is pótolni kell.

A joghurtitalban pedig mindez megtalálható, ráadásul nem túl sűrű, így könnyen iható. Az ayran nagyon fontos szerepet játszik a török gasztronómiában, pácok készülnek belőle vagy salátákra teszik. Az elkészítése pofonegyszerű, csak jó minőségű, zsíros joghurttal dolgozzunk. 

Török joghurt házilag

ayran recept

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 300 milliliter görög joghurt
  • 200 milliliter víz (hideg)
  • 1 teáskanál
Recept idők

Elkészítés:

A joghurtot tegyük egy edénybe, adjuk hozzá a sót és a vizet, jól keverjük el. Tegyük hűtőbe pihenni, majd hidegen fogyasszuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük