Hagyományos brazil kókuszgolyó, ami már majdnem olyan, mint a Raffaello
Eredeti néven beijinhos

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A világon szinte mindenhol megvannak azok az édességek, amiket néhány alapanyagból, viszonylag kevés munkával összedobnak - általában ezek válnak hagyományos nemzeti eledellé. A brazil verzió kókuszból készül (mi másból), a neve beijinhos, de mi nevezzük csak nyugodtan brazil kókuszgolyónak!

A sűrített tejből készült golyók fellelhetők a világ több táján is, nemrég bemutattuk az indiai verziót, a tej pedát. Ez sem lesz sokkal bonyolultabb, a különbség nagyjából annyi, hogy itt nem őrölt mandulát, hanem kókuszt teszünk a sűrített, és még tovább sűrített tejbe, a végén pedig még több kókuszba forgatjuk a golyókat.

Külsőre tisztára úgy néz ki, mint egy Raffaello, egy hófehér csoda, de persze nem az. Természetesen, ha szeretnél, a közepére tehetsz hámozott mandulát, attól csak jobb lesz. A ropogós ostyától most eltekintünk.

Egyébként a legjobban akkor jársz, ha egyáltalán nem gagyi raffaellóként teszed a vendégek elé, hanem tradicionális brazil édességként, amit hagyományosan születésnapok alkalmával szoktak kínálni. Praktikusan gyerekzsúrokon, és akkor a gyereket is bevonhatod a gömbölygetésbe, hadd szokja!

Brazil kókuszgolyó

beijinhos

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 40 dekagramm cukrozott sűrített tej
  • 1 evőkanál vaj
  • 0.25 csésze kókuszreszelék
  • 0.25 csésze kókuszreszelék a díszítéshez
  • opcionáls egész szegfűszegek a dekoráláshoz
  • opcionáls a közepébe hámozott egész mandula
Recept idők

Elkészítés:

Tegyük egy vastag talpú edénybe a sűrített tejet és a vajat, és lassú tűzön addig főzzük gyakori kevergetés mellett, amíg be nem sűrűsödik a felére. Ez nagyjából 20 perc alatt fog megtörténni.

Ekkor vegyül le a tűzről, keverjük hozzá a kókuszreszeléket, és hagyjuk kicsit kihűlni.

Vajazzunk ki egy tálat, és töltsük bele a masszát, majd tegyük be a hűtőbe. Hűtsük vagy két órán át.

Ha megmerevedett a massza, vajas kézzel formáljunk belőle golyókat (a közepébe tehetünk egész, hámozott mandulát), amiket további kókuszreszelékbe hempergetünk. Egyenként kis kapszlikba állítjuk a golyókat, és ha szeretnénk, szúrjunk mindegyik tetejébe egy szem szegfűszeget díszítésnek.

Fotó: Pixabay

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon