A csokoládéimádók kedvenc palacsintája friss, zamatos eperrel
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Már-már a túlzás határait súrolja ez az elképesztően csokis finomság. Hogy ez ne következzen be és még véletlenül se váljon egyhangúvá az összeállítás, egy kevés friss eperrel dobtuk fel a csokikrémet, amellyel megtöltöttük a csokis palacsintatésztát, amit aztán egy kevés csokiszósszal öntöttünk le.
Van a férjemnek egy mondása, amit rendszerint bedob - mindegy miről van szó. Ha megkérdezem tőle, hogy most mit csináljak - és a helyzet nem véresen komoly -, akkor általában erre az a válasza, hogy palacsintát, az hamar megvan.
Ő ezt módfelett viccesnek találja minden alkalommal, én pedig ilyenkor arra gondolok, hogy úristen, micsoda egy idegesítő vénember lesz belőle, ha már most ilyeneket mond.
Néha azonban megfogadom a tanácsát és nekilátok palacsintát sütni, mert tény és való, hogy hamar megvan, elronthatatlan és mindenki örül neki, még akkor is, ha csak egy kis porcukros holland kakaó vagy nagyi lekvár kerül bele.
A csokis csoda
A minap újból feldobta a labdát az a drága ember, éppen akkor, amikor új receptek után kutattam. Úgyhogy meg is akadt a szemem ezen ahihetetlen, pofonegyszerűen elkészíthető csokis csodán, melynek minden alkotórésze imádnivaló, a csokis tésztától kezdve a nugátkrémmel kikevert sajtkrémen át a csokiszószig.
A gyümölcsöt el lehet hagyni, de nem érdemes
De valami még hiányzik, gondoltam. Mivel tavasz van, ez a valami nem lehet más, mint egy kevés eper. De mehetne bele málna, áfonya vagy akár minden együtt. A töltelékbe kevert friss, lédús tavaszi gyümölcsöktől könnyebb és izgalmasabb lesz a palacsinta. Csokiimádóknak kötelező.
Triplán csokis palacsinta eperrel
Hozzávalók 6 adaghoz
tészta
- 150 gramm finomliszt
- 2.5 deciliter tej
- 1.5 deciliter ásványvíz
- 1 kávéskanál cukor
- 1 csipet só
- 2 darab tojás
- 40 gramm vaj
- 1 evőkanál holland kakaó
krém
- 400 gramm tejszínes krémsajt (pl. mascarpone)
- 200 gramm nugátkrém (pl. Nutella)
- 1 marék bogyós gyümölcs (eper, málna, áfonya)
csokiöntet
- 50 gramm étcsokoládé
- 1 deciliter tejszín
- 2 evőkanál cukor
- 1 evőkanál holland kakaó
Elkészítés:
A tésztához a vajat felolvasztjuk, a kakaóval kikeverjük, rövid ideig hűtjük. A lisztet, az ásványvizet, a tejet, a sót, a cukrot és a tojást összekeverjük jó alaposan, a vajas kakaót is hozzáadjuk, majd legalább fél órán át pihentetjük.
Míg a tészta pihen, elkészítjük a krémet. A nugátkrémet a mascarponéval kikeverjük. Az epret, a málnát vagy az áfonyát alaposan megtisztítjuk. A gyümölcsöket kisebb darabokra vágjuk és a krémbe keverjük.
A csokit összetörjük, a kakaóval, a cukorral megszórjuk, a tejszínnel nyakon öntjük, és vízgőz felett felolvasztjuk.
A palacsintákat a szokott módon kisütjük. A krémmel megtöltjük, a széleket behajtva feltekerjük, a szósszal, friss eperrel és mentalevéllel tálaljuk.
Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors