Isteni a törökök aranyszínű fánkja, a Tulumba - A kisült tésztát mézédes szirup öleli körbe
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Minden nemzetnek megvan a maga kedvenc fánkkülönlegessége, a törököknek is. A Tulumba szokatlan módon készül, a végeredmény mégis egy isteni, édes finomság.
Fánkot mindig öröm falatozni, sütni már nem annyira. Legalábbis sokan tartják úgy, hogy túl macerás az olajban sült finomság elkészítése, a dagasztás, kelesztés miatt inkább lemondanak az édességről. A lustább fánkimádók azokra a receptekre szoktak vadászni, melyekben a hagyományos módszerrel ellentétben sokkal gyorsabban lehet összedobni a fánkot, vagyis a dagasztás és a kelesztés elmarad.
A törökök is büszkélkedhetnek saját pampuskával, amely elkészítése nem a hagyományos menet szerint zajlik, nem kell pihentetni a tésztát, miután összeállt, azonnal lehet vele dolgozni. Azonban az összeállítása kicsit macerásabban történik. A tészta hozzávalóit első körben forró vízben kell összekeverni, majd a folytatásban robotgép segítségével kell egybedolgozni, hasonlít az égetett tésztához. Az elkészült massza ezután habzsákba kerül, majd forró olajba kell nyomni a tésztát és aranybarnára sütni. Az elkészült fánkocskák rögtön fogyaszthatóak, de akkor lesznek igazán finomak, ha édes szirupban mártóznak meg, jó ragacsosak lesznek.
Török fánk
Hozzávalók 40 darabhoz
A tésztához:
- 6 deciliter víz
- 20 dekagramm vaj
- 1 csipet só
- 1 teáskanál cukor
- 25 dekagramm liszt
- 4 darab tojás
- 1 darab citrom leve
- 1 evőkanál búzadara
- porcukor ízlés szerint
A sziruphoz:
- 25 dekagramm cukor
- 4 deciliter víz
- 1 darab citrom reszelt héja
- 1 darab narancs reszelt héja
Elkészítés:
A szirup hozzávalóit tegyük lábasba és hevítsük forrásig, majd tegyük félre hűlni.
A tésztához a vizet hevítsük forrásig, utána a vajat, a sót, a cukrot és a lisztet keverjük hozzá, közepes láng felett 1-2 percig kevergetve főzzük tovább.
A masszát öntsük keverőtálba, hagyjuk picit hűlni, majd egyesével keverjük hozzá a tojásokat, utána a búzadarát és a citrom levét is adjuk a tésztához. Robotgép segítségével addig dolgozzunk rajta, amíg egynemű tésztát nem kapunk.
A sűrű tésztát töltsük csillagcsöves habzsákba, nyomjunk belőle körülbelül 5 centis darabokat a forró olajba. A fánkokat süssük aranybarnára, majd utána rögtön forgassuk a szirupba, szedővel szedjük ki őket és szórjuk meg porcukorral.
Fotó: Getty Images