Pár hozzávalós szalonnás spagetti olasz módra: pillanatok alatt elkészül
Ha szereted a minimalista recepteket, amelyekben csak egy-egy hozzávaló dominál, ezt az olasz tésztát imádni fogod.
A kelesztés és dagasztás nélküli túrós pogácsa hatalmas kedvencem, rengetegszer készítem különböző ízekben, szezonális alapanyagokkal feldobva. Szezonjában medvehagymával dúsítsd, de érdemes kipróbálni szalonnapörccel is: kicsit olyan lesz, mint egy falatnyi túrós tészta.
Vigyázz, mivel a szalonna önmagában is sós, kevesebb sóra lesz szükség a recepthez. A szalonnát süsd zsírjára, szűrd le, majd akár aprítógépben zúzd össze, hogy ne legyenek zavaróak a darabok.
Nem kötelező, de frissen őrölt borssal gyúrva még finomabb lesz a tészta: picit pikáns, egészen enyhén csípős lesz, nagyon jól passzol a túróhoz és a szalonnához.
A szalonnát vágjuk egészen kicsi, 1x1 centis kockákra, majd egy serpenyőben süssük ki a zsírját. Mikor ropogós, szűrjük le a zsírt, tegyük félre a pörcöt. Ha nagyoknak ítéljük a darabokat, amikor kihűltek, dobjuk aprítógépbe, majd zúzzuk egészen apróvá.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A lisztet szitáljuk tálba, keverjük bele a negyed vagy fél tk. sót (a szalonna sósságától függően) és a borsot, majd kockázzuk bele a hideg vajat. Morzsoljuk vele össze, majd adjuk hozzá a túrót és a szalonnapörcöt. Gyúrjunk belőle tésztát.
A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 2 centi vastagra. Egy pogácsaszaggatóval szaggassuk ki, majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire.
A tetejüket kenjük le tojással, majd szórjuk meg reszelt sajttal.
Toljuk őket a sütőbe 20-25 percre, míg az aljuk aranybarna nem lesz.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors