
Puha túrós pogácsa szalonnapörccel gyúrva: jó borsosan a legfinomabb

Minimális munkával, pillanatok alatt elkészítheted ezt a pogácsát, belül krémes és puha lesz, kívülről pedig pirult sajt borítja.
A kelesztés és dagasztás nélküli túrós pogácsa hatalmas kedvencem, rengetegszer készítem különböző ízekben, szezonális alapanyagokkal feldobva. Szezonjában medvehagymával dúsítsd, de érdemes kipróbálni szalonnapörccel is: kicsit olyan lesz, mint egy falatnyi túrós tészta.
Vigyázz, mivel a szalonna önmagában is sós, kevesebb sóra lesz szükség a recepthez. A szalonnát süsd zsírjára, szűrd le, majd akár aprítógépben zúzd össze, hogy ne legyenek zavaróak a darabok.
Nem kötelező, de frissen őrölt borssal gyúrva még finomabb lesz a tészta: picit pikáns, egészen enyhén csípős lesz, nagyon jól passzol a túróhoz és a szalonnához.
-
2023-05-27 10:16:02
-
2023-04-07 08:32:01
-
2023-04-01 10:16:01
Túrós-szalonnás pogácsa

Hozzávalók 25 darabhoz
- 15 dkg szalonna
- 25 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 25 dkg túró
- 0.5 tk só (a szalonnától függően)
- 0.5 tk bors (frissen őrölt)
- 10 dkg reszelt sajt (a tetejére)
- 1 db tojás (a tetejére)
Elkészítés:
A szalonnát vágjuk egészen kicsi, 1x1 centis kockákra, majd egy serpenyőben süssük ki a zsírját. Mikor ropogós, szűrjük le a zsírt, tegyük félre a pörcöt. Ha nagyoknak ítéljük a darabokat, amikor kihűltek, dobjuk aprítógépbe, majd zúzzuk egészen apróvá.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A lisztet szitáljuk tálba, keverjük bele a negyed vagy fél tk. sót (a szalonna sósságától függően) és a borsot, majd kockázzuk bele a hideg vajat. Morzsoljuk vele össze, majd adjuk hozzá a túrót és a szalonnapörcöt. Gyúrjunk belőle tésztát.
A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 2 centi vastagra. Egy pogácsaszaggatóval szaggassuk ki, majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire.
A tetejüket kenjük le tojással, majd szórjuk meg reszelt sajttal.
Toljuk őket a sütőbe 20-25 percre, míg az aljuk aranybarna nem lesz.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!