
Pár hozzávalós szalonnás spagetti olasz módra: pillanatok alatt elkészül

Ha szereted a minimalista recepteket, amelyekben csak egy-egy hozzávaló dominál, ezt az olasz tésztát imádni fogod.
A spaghetti amatriciana egy klasszikus olasz tésztaétel, egészen minimalista, csak pár hozzávaló alkotja, viszont azok nagyon jellegzetesek. A fogás alapját ugyanis a tokaszalonna vagy pancetta és a pecorino romano sajt képezi. Nem érdemes őket másmilyenre cserélni, ezektől kapja meg a karakterét az étel.
Egyedül a paradicsommal vagyunk megengedőbbek: a recept kockázottparadicsom-konzervvel is tökéletesen működik, de ha találsz, szilvaparadicsommal lesz az igazi. Az eredeti receptben chili is mindig helyet kap, de ha nem kedveled a csípőset, nem nagy vétek, ha kihagyod belőle.
A szalonnás spagetti nagy előnye – már az íze mellett –, hogy pillanatok alatt elkészül, úgyhogy bátran állj neki akár egy hétköznap este is.
-
2023-06-07 08:32:01
-
2023-06-01 08:32:02
-
2023-05-06 08:36:01
Szalonnás-paradicsomos spagetti

Hozzávalók 4 személyre
- 500 g spagetti
- 1 ek olívaolaj
- 170 g szalonna (pancetta vagy guanciale)
- 1 tk chilipehely
- 120 ml száraz fehérbor
- 800 g kockázott paradicsom (konzerv)
- 90 g pecorino romano
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A tésztát főzzük meg lobogó, sós vízben. A csomagoláson írt idő előtt 2 perccel szűrjük le, a főzővizéből tegyünk félre 2 decit.
Közben a szalonnát kockázzuk össze, majd az olívaolajon kezdjük el pirítani. Ha kisült a zsírja, a felét szedjük egy tányérra, a másik felét hagyjuk a serpenyőben.
Szórjuk a szalonnára a chilipelyhet, majd fél perc után öntsük fel a fehérborral. Addig főzzük, míg a felére nem redukálódik. Ekkor öntsük rá a kockázott paradicsomot, várjuk meg, míg forrásnak indul, majd alacsony lángon főzzük 10 percig.
Keverjük bele a főtt tésztát, 1 percig főzzük őket együtt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Utána húzzuk le a tűzről, keverjük bele a sajtot, és ha száraznak ítéljük, a tészta főzővizéből egy keveset.
A félretett szalonnával tálaljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!