![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így készül a Twix házilag: vajas tészta, édes karamell, roppanós csokoládé
![twixszelet](https://kep.index.hu/1/0/3572/35729/357291/35729197_2732101_89fb4f868a29826e275d1fef08625781_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Nagyon egyszerű elkészíteni, igaz, kockák lesznek belőle, nem rudak, de ízében tökéletesen hozza sokak kedvenc csokiját, a Twixet.
Ha választanom kéne, melyik volt a kedvenc csokim kiskoromban, azt hiszem, a Twixet mondanám. Imádtam a ropogós tésztáját, a nyúlós karamellt és a csokiborítást. Amennyire bonyolultnak hangzik, annyira egyszerű elkészíteni, főleg, ha nem ragaszkodsz a megszokott formához.
Tepsiben is meg lehet sütni a Twixet, igaz, nem rudak lesznek, inkább kockák, de az ízélményt ugyanúgy visszaadják. Az alapját a shortbread, vagyis egy nagyon vajas skót keksz adja, amelyre puha karamell és roppanós csoki kerül. A karamellt elkészítheted házilag is, de mi most egy egyszerű megoldást mutatunk: ehhez csak kész tejkaramellára és tejszínre lesz szükséged.
A recept összességében nagyon egyszerű, az időn azonban nem szabad spórolni - csak a kihűlt tésztára kerülhet a karamell és csak a megszilárdult karamellre mehet a csokoládé, illetve az elkészült sütit is hűtőbe kell tenni 1-2 órára, mielőtt szeletelnéd.
Twix szelet
![twix](https://kep.index.hu/1/0/3572/35729/357292/35729273_9ecac6a5f609d8532273e48604e1ff08_wm.jpg)
Hozzávalók 16 szelethez
Tészta:
- 110 gramm vaj
- 60 gramm porcukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 140 gramm liszt
- 1 csipet só
Karamell:
- 12 darab tejkaramella
- 2 evőkanál tejszín
Csokoládé:
- 120 gramm étcsokoládé
- 1 teáskanál olaj
Elkészítés:
Tészta:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy 20x20 centis jénait vagy egy ugyanekkora tepsit. Nem elég kivajazni a formát, ugyanis könnyen beleragad a tészta alja, mindenképp használjunk sütőpapírt.
A vajat kockázzuk össze, majd keverjük krémesre a cukorral robotgép segítségével. Adjuk hozzá a vaníliát, keverjük el benne.
A lisztet szitáljuk át, keverjük össze a sóval, majd adjuk a vajas-cukros keverékhez. Eleinte fakanállal keverjük, majd kézzel gyúrjunk belőle tésztát. A sok vaj miatt ragacsos lesz, de ez nem baj, szépen össze fog állni.
Nyomkodjuk a tésztát az előkészített tepsibe/jénaiba, egyenletesen oszlassuk el, hogy mindenhova jusson belőle. Toljuk a sütőbe, 17 percig süssük, míg a szélei és az alja aranybarna nem lesz. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt a karamellt ráöntenénk.
Karamell:
A tejkaramellákat tegyük egy lábasba, ha nagyok, össze is darabolhatjuk, majd kezdjük el alacsony lángon melegíteni. Mikor elkezd olvadni, adjuk hozzá a tejszínt, majd kevergetve melegítsük addig, míg teljesen folyékony nem lesz. Mikor folyékony, öntsük rá a kihűlt tésztára, egy spatula segítségével oszlassuk el rajta egyenletesen. Várjunk, míg a karamell teljesen megköt.
Csokoládé:
Ha a karamell megszilárdult, készítsük el a csokimázat. Törjük darabokra az étcsokoládét, majd tegyük egy hőálló tálba. Helyezzük vízgőz fölé, majd kevergetve melegítsük. Mikor elkezd olvadni, adjunk hozzá 1 teáskanál olajat, majd addig kevergessük, míg teljesen folyékony nem lesz. Ha kész, öntsük a karamellre. Hagyjuk teljesen megszilárdulni, tegyük a hűtőbe 1-2 órára, mielőtt szeleteljük.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!