Így készül a Twix házilag: vajas tészta, édes karamell, roppanós csokoládé

twixszelet
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nagyon egyszerű elkészíteni, igaz, kockák lesznek belőle, nem rudak, de ízében tökéletesen hozza sokak kedvenc csokiját, a Twixet.

Ha választanom kéne, melyik volt a kedvenc csokim kiskoromban, azt hiszem, a Twixet mondanám. Imádtam a ropogós tésztáját, a nyúlós karamellt és a csokiborítást. Amennyire bonyolultnak hangzik, annyira egyszerű elkészíteni, főleg, ha nem ragaszkodsz a megszokott formához. 

Tepsiben is meg lehet sütni a Twixet, igaz, nem rudak lesznek, inkább kockák, de az ízélményt ugyanúgy visszaadják. Az alapját a shortbread, vagyis egy nagyon vajas skót keksz adja, amelyre puha karamell és roppanós csoki kerül. A karamellt elkészítheted házilag is, de mi most egy egyszerű megoldást mutatunk: ehhez csak kész tejkaramellára és tejszínre lesz szükséged.

A recept összességében nagyon egyszerű, az időn azonban nem szabad spórolni - csak a kihűlt tésztára kerülhet a karamell és csak a megszilárdult karamellre mehet a csokoládé, illetve az elkészült sütit is hűtőbe kell tenni 1-2 órára, mielőtt szeletelnéd.

Twix szelet

twix

Hozzávalók 16 szelethez:

Tészta:

  • 110 gramm vaj
  • 60 gramm porcukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 140 gramm liszt
  • 1 csipet

Karamell:

  • 12 darab tejkaramella
  • 2 evőkanál tejszín

Csokoládé:

  • 120 gramm étcsokoládé
  • 1 teáskanál olaj
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy 20x20 centis jénait vagy egy ugyanekkora tepsit. Nem elég kivajazni a formát, ugyanis könnyen beleragad a tészta alja, mindenképp használjunk sütőpapírt.

A vajat kockázzuk össze, majd keverjük krémesre a cukorral robotgép segítségével. Adjuk hozzá a vaníliát, keverjük el benne. 

A lisztet szitáljuk át, keverjük össze a sóval, majd adjuk a vajas-cukros keverékhez. Eleinte fakanállal keverjük, majd kézzel gyúrjunk belőle tésztát. A sok vaj miatt ragacsos lesz, de ez nem baj, szépen össze fog állni. 

Nyomkodjuk a tésztát az előkészített tepsibe/jénaiba, egyenletesen oszlassuk el, hogy mindenhova jusson belőle. Toljuk a sütőbe, 17 percig süssük, míg a szélei és az alja aranybarna nem lesz. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt a karamellt ráöntenénk.

Karamell:

A tejkaramellákat tegyük egy lábasba, ha nagyok, össze is darabolhatjuk, majd kezdjük el alacsony lángon melegíteni. Mikor elkezd olvadni, adjuk hozzá a tejszínt, majd kevergetve melegítsük addig, míg teljesen folyékony nem lesz. Mikor folyékony, öntsük rá a kihűlt tésztára, egy spatula segítségével oszlassuk el rajta egyenletesen. Várjunk, míg a karamell teljesen megköt.

Csokoládé:

Ha a karamell megszilárdult, készítsük el a csokimázat. Törjük darabokra az étcsokoládét, majd tegyük egy hőálló tálba. Helyezzük vízgőz fölé, majd kevergetve melegítsük. Mikor elkezd olvadni, adjunk hozzá 1 teáskanál olajat, majd addig kevergessük, míg teljesen folyékony nem lesz. Ha kész, öntsük a karamellre. Hagyjuk teljesen megszilárdulni, tegyük a hűtőbe 1-2 órára, mielőtt szeleteljük.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük