Így készül a Twix házilag: vajas tészta, édes karamell, roppanós csokoládé

twixszelet
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Nagyon egyszerű elkészíteni, igaz, kockák lesznek belőle, nem rudak, de ízében tökéletesen hozza sokak kedvenc csokiját, a Twixet.

Ha választanom kéne, melyik volt a kedvenc csokim kiskoromban, azt hiszem, a Twixet mondanám. Imádtam a ropogós tésztáját, a nyúlós karamellt és a csokiborítást. Amennyire bonyolultnak hangzik, annyira egyszerű elkészíteni, főleg, ha nem ragaszkodsz a megszokott formához. 

Tepsiben is meg lehet sütni a Twixet, igaz, nem rudak lesznek, inkább kockák, de az ízélményt ugyanúgy visszaadják. Az alapját a shortbread, vagyis egy nagyon vajas skót keksz adja, amelyre puha karamell és roppanós csoki kerül. A karamellt elkészítheted házilag is, de mi most egy egyszerű megoldást mutatunk: ehhez csak kész tejkaramellára és tejszínre lesz szükséged.

A recept összességében nagyon egyszerű, az időn azonban nem szabad spórolni - csak a kihűlt tésztára kerülhet a karamell és csak a megszilárdult karamellre mehet a csokoládé, illetve az elkészült sütit is hűtőbe kell tenni 1-2 órára, mielőtt szeletelnéd.

Twix szelet

twix

Hozzávalók 16 szelethez:

Tészta:

  • 110 gramm vaj
  • 60 gramm porcukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 140 gramm liszt
  • 1 csipet

Karamell:

  • 12 darab tejkaramella
  • 2 evőkanál tejszín

Csokoládé:

  • 120 gramm étcsokoládé
  • 1 teáskanál olaj
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy 20x20 centis jénait vagy egy ugyanekkora tepsit. Nem elég kivajazni a formát, ugyanis könnyen beleragad a tészta alja, mindenképp használjunk sütőpapírt.

A vajat kockázzuk össze, majd keverjük krémesre a cukorral robotgép segítségével. Adjuk hozzá a vaníliát, keverjük el benne. 

A lisztet szitáljuk át, keverjük össze a sóval, majd adjuk a vajas-cukros keverékhez. Eleinte fakanállal keverjük, majd kézzel gyúrjunk belőle tésztát. A sok vaj miatt ragacsos lesz, de ez nem baj, szépen össze fog állni. 

Nyomkodjuk a tésztát az előkészített tepsibe/jénaiba, egyenletesen oszlassuk el, hogy mindenhova jusson belőle. Toljuk a sütőbe, 17 percig süssük, míg a szélei és az alja aranybarna nem lesz. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt a karamellt ráöntenénk.

Karamell:

A tejkaramellákat tegyük egy lábasba, ha nagyok, össze is darabolhatjuk, majd kezdjük el alacsony lángon melegíteni. Mikor elkezd olvadni, adjuk hozzá a tejszínt, majd kevergetve melegítsük addig, míg teljesen folyékony nem lesz. Mikor folyékony, öntsük rá a kihűlt tésztára, egy spatula segítségével oszlassuk el rajta egyenletesen. Várjunk, míg a karamell teljesen megköt.

Csokoládé:

Ha a karamell megszilárdult, készítsük el a csokimázat. Törjük darabokra az étcsokoládét, majd tegyük egy hőálló tálba. Helyezzük vízgőz fölé, majd kevergetve melegítsük. Mikor elkezd olvadni, adjunk hozzá 1 teáskanál olajat, majd addig kevergessük, míg teljesen folyékony nem lesz. Ha kész, öntsük a karamellre. Hagyjuk teljesen megszilárdulni, tegyük a hűtőbe 1-2 órára, mielőtt szeleteljük.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük