A nyár legkrémesebb tzatzikije: se por, se sok idő nem kell hozzá
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A tzatziki az egyik kedvenc nyári salátánk, de annyira sok rosszat ettem már életemben, hogy kizárólag otthon merem bevállalni, ugyanis ezerféleképpen lehet elrontani és krémes, imádnivaló mártogatós helyett híg, maró fájdalmat faragni belőle.
Nem jó, ha túl sós, ha túlzottan, csípősen fokhagymás, ha nem elég krémes és így tovább. A görögök uborkasalátája nemcsak a jó joghurton, az ízes, szezonját élő uborkán, hanem több apró technológiai alaplépésen is áll vagy bukik. Ezek a lépések egyáltalán nem bonyolultak, de mégis fontosak és elhagyhatatlanok, ha valóban krémes tzatzikire vágyunk.
A jól lecsepegtetett uborka
Az első fontos lépés az uborka alapos lecsepegtetése. Miután lereszeltük és megsóztuk, szűrőben hagyjuk állni, hogy kieressze az összes levét, majd még ezt követően is csavarjunk rajta egyet. Így biztosak lehetünk benne, hogy nem fogja eláztatni a joghurtot.
A sűrű joghurt
A dolog másik kulcsa a nagyon sűrű joghurt. Ha nem jutottunk igazán finom görög joghurthoz, fogjuk a hétköznapi verziót és öntsük egy textilpelenkába vagy laza szövésű konyharuhába. Elég néhány óra és pont ideális állagú, sűrű joghurtot fogunk kapni.
Legyen fokhagymás, de ne égessen
A tzatziki hangsúlyosan fokhagymás étel, ez fontos alaptulajdonsága, de nem annyira, hogy szanaszét égesse az ember száját, torkát, nyelőcsövét. Én a nyers fokhagymát elő is kezelem, hogy ne legyen annyira maró a hatása. Miután lereszeltem, kicsit állni hagyom a sóval és pár csepp citromlével, így veszít valamennyit az erejéből.
Tzatziki
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 darab kígyóuborka
- 200 gramm sűrű görög joghurt
- 1 gerezd fokhagyma
- opcionális kapor, menta
- 1 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál só
- ízlés szerint olívaolaj
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori / Sóbors