Újhagymával és sajttal töltött tekercs: aranybarnára sül a leveles tészta

levelestészta3
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Villámgyors vendégváróként, finom nassolnivalóként, de akár reggeliként is megállja a helyét a sajtos tekercs.

Ha szereted a leveles tésztás recepteket, legyen szó édes vagy sós nassolnivalókról, próbáld ki ezt a sajttal és újhagymával töltött verziót is, hús nincs benne, de hidd el, nem is fog hiányozni belőle.

A recept különlegessége, hogy egy kevés kenyérmorzsa kerül a töltelékbe, amely amellett, hogy picit megváltoztatja, haraphatóbbá teszi a tekercs textúráját, a zsíros sajt mellé is jó választás, ahogy olvad a sütőben a sajt, a morzsa magába szívja a felesleges zsiradékot. A legjobb, ha pankót használsz, de sima kenyérmorzsa is megteszi.

Talán leírás alapján nehéz elképzelni a tekercs formázását, de hidd el, ha nekiállsz, meglátod majd, milyen egyszerűen és gyorsan elkészül.

Újhagymával és sajttal töltött tekercs

levelestészta2

Hozzávalók 24 darabhoz:

  • 275 gramm leveles tészta
  • 200 gramm zsíros sajt (edami, gouda, cheddar)
  • 50 gramm kenyérmorzsa
  • 5 szál újhagyma
  • 2 evőkanál tejszín
  • ízlés szerint só, bors
  • 0.25 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 darab tojás (kenéshez)
Recept idők

Elkészítés:

Az újhagymát tisztítsuk meg, karikázzuk össze.

A reszelt sajtot és a morzsát keverjük össze, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a fűszerpaprikát. Keverjük bele az újhagymát, majd a tejszínt is.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A leveles tésztát nyújtsuk ki 40x24 cm-es téglalapra, majd hosszában vágjuk ketté.

Vegyük magunk elé az egyik tésztacsíkot, majd kanalazzuk hosszában a közepére a töltelék felét. Járjunk el így a másik tésztacsíkkal is. 

Verjünk fel egy tojást.

A tésztacsíkok egyik szélét, ahol nincs töltelék, kenjük le tojással. A másik töltelék nélküli szélet hajtsuk be a töltelék közepéig - jó szorosan -, majd hajtsuk rá a tojással lekent szélet, középen találkozniuk kell. Nyomkodjuk picit össze a széleket, a tojás is segít, hogy összeragadjanak, majd villával is nyomkodjuk össze őket.

Ha mindkét töltött tésztarúd kész van, fordítsuk meg őket, hogy az összeragasztott szélek nézzenek lefelé. A rudak tetejét kenjük le tojással, majd vágjuk őket 10-12 darabra. 

Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd tegyük rá a tekercseket, hagyjunk köztük egy kis helyet.

Toljuk őket a sütőbe 15-20 percre, mikor aranybarna a tetejük, készen vannak.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük