Krémes és ízletes kacsamájpástétom: készülj az ünnepre a fenséges kencével

kacsamáj
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az ízletes kence előételnek is tökéletes, de reggeli formájában, kenyérre kenve is szuper választás!

A kacsa- vagy libamájat főleg ünnepi időszakban szokás fogyasztani. Fenséges fogások készülhetnek belőlük, a legnagyobb kedvencek a kencék, pástétomok. A házi változat előnye, hogy nincs benne adalékanyag, az ízek kialakításáért te felelsz!

A májat érdemes előző este fokhagymás tejbe áztatni, sokkal puhább és ízesebb lesz, de a szertartás nélkül is összedobhatod. Ha költséghatékonyabban szeretnéd elkészíteni, akkor csirkemájat használj, a receptben írt fűszerezést pedig bátran szabd az ízlésedre. Miután formába kerül a finomság, a tetejét finomra vágott zsályalevelekkel vagy kapribogyóval dobhatod fel.

Ünnepi kacsamájpástétom

kmpct

Hozzávalók 4 személyre

  • 500 g kacsamáj
  • 1 fej vöröshagyma
  • zsír szükség szerint
  • 5 darab zsályalevél
  • 0.5 teáskanál oregánó
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • só és bors ízlés szerint
  • 200 g vaj
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított májat vágjuk kis kockákra.

A hagymát vágjuk finomra, majd kevés zsíron kezdjük el dinsztelni. Utána szórjuk rá a finomra aprított zsályalevelet, szerecsendiót, oregánót, fokhagymát zúzva, sót és borsot, végül pedig a kacsamájat is adjuk hozzá.

Amikor a kacsamáj megpuhult (15-20 perc), adjuk hozzá a vajat, botmixerrel pürésítsük.

A kencét simítsuk formába (őzgerinc- vagy kenyérforma is megfelel), lefedve helyezzük hűtőbe 4-5 órára.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük