
A jó kocsonya remegős, mutatunk egy szuper receptet: sok hús és zöldség is kerül bele

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Foszlós zserbós babka: csoki, barack és dió teszik ellenállhatatlanná

Metélőhagymás tojássaláta: tejföltől és majonéztől krémes

Sajtos kifli foszlós tésztából: a közepébe is jut sajt

Krémes zöldborsópesztó: szuper mártogatós vagy szendvicskrém

Omlós, tavaszi citromos linzer: ott a helye a húsvéti asztalon
A hagyományok szerint télen vagy év végi ünnepnapokon kötelező kocsonyát készíteni a sertés bőrös, csontos részeiből.
Kocsonya sokféle alapanyagból készülhet, zöldségekből, halból, csirkéből vagy vadhúsból, ünnepnapokon pedig a magyar szokásokhoz híven disznóhúsból érdemes készíteni a tradicionális ételt. Van, aki a hús mellé zöldségeket is pakol, míg a legtöbben csak fokhagymával dúsítják.
Nemcsak a készítésben vannak különbségek tájegységenként és családonként, hanem a tálalás is eltérő. A leggyakrabban pirospaprikával meghintve kínálják, de citromkarika vagy ecetes hagyma is kerülhet a kocsonya mellé. Ha világosabb színben szeretnéd készíteni, akkor a hagymát szabadítsd meg a héjától, ha viszont úgy találod kívánatosabbnak, hogy van egy kis színe, akkor ne pucold meg. A mamák többsége szerint a fokhagyma héjától szép tiszta lesz a kocsonya.
Ünnepi kocsonya

Hozzávalók 6 személyre
- 60 dkg sertésköröm
- 1 darab sertésfarok
- 2 darab sertésfül
- 60 dkg füstölt tarja
- 1 fej vöröshagyma
- 2 fej fokhagyma
- 1 marék egész bors
- só ízlés szerint
- 3 darab babérlevél
- 3 darab sárgarépa
- 2 darab fehérrépa
- 1 (kis) darab zeller
- fűszerpaprika a tálaláshoz
Elkészítés:
A megtisztított húsokat helyezzük nagy fazékba, öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, és forraljuk fel. Forrás után habozzuk le, majd tegyük a húsok mellé a hagymát és a fokhagymát félbevágva, a sárgarépa- és a fehérrépa-darabokat, a félbevágott zellert. Ha szükséges, vizet is öntsünk rá, és a fűszereket is tegyük a fazékba. Alacsony láng felett, éppen csak gyöngyözve akár 5-6 órát is puhulhat a hús, így a természetes zselésítő bőven kifő a csontokból.
Amikor elkészül a hús, a zöldségekkel együtt, szűrőkanállal szedjük ki, tegyük adagonként tálkákba. A levet szűrjük le, öntsük a tálkákba tett húsra és zöldségekre.
A kocsonyát tegyük hűtőbe, majd tálalásnál szórjuk meg fűszerpaprikával.
Fotó: Getty Images