A jó kocsonya remegős, mutatunk egy szuper receptet: sok hús és zöldség is kerül bele

kcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A hagyományok szerint télen vagy év végi ünnepnapokon kötelező kocsonyát készíteni a sertés bőrös, csontos részeiből.

Kocsonya sokféle alapanyagból készülhet, zöldségekből, halból, csirkéből vagy vadhúsból, ünnepnapokon pedig a magyar szokásokhoz híven disznóhúsból érdemes készíteni a tradicionális ételt. Van, aki a hús mellé zöldségeket is pakol, míg a legtöbben csak fokhagymával dúsítják.

Nemcsak a készítésben vannak különbségek tájegységenként és családonként, hanem a tálalás is eltérő. A leggyakrabban pirospaprikával meghintve kínálják, de citromkarika vagy ecetes hagyma is kerülhet a kocsonya mellé. Ha világosabb színben szeretnéd készíteni, akkor a hagymát szabadítsd meg a héjától, ha viszont úgy találod kívánatosabbnak, hogy van egy kis színe, akkor ne pucold meg. A mamák többsége szerint a fokhagyma héjától szép tiszta lesz a kocsonya.

Ünnepi kocsonya

kct

Hozzávalók 6 személyre:

  • 60 dkg sertésköröm
  • 1 darab sertésfarok
  • 2 darab sertésfül
  • 60 dkg füstölt tarja
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 fej fokhagyma
  • 1 marék egész bors
  • só ízlés szerint
  • 3 darab babérlevél
  • 3 darab sárgarépa
  • 2 darab fehérrépa
  • 1 (kis) darab zeller
  • fűszerpaprika a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított húsokat helyezzük nagy fazékba, öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, és forraljuk fel. Forrás után habozzuk le, majd tegyük a húsok mellé a hagymát és a fokhagymát félbevágva, a sárgarépa- és a fehérrépa-darabokat, a félbevágott zellert. Ha szükséges, vizet is öntsünk rá, és a fűszereket is tegyük a fazékba. Alacsony láng felett, éppen csak gyöngyözve akár 5-6 órát is puhulhat a hús, így a természetes zselésítő bőven kifő a csontokból.

Amikor elkészül a hús, a zöldségekkel együtt, szűrőkanállal szedjük ki, tegyük adagonként tálkákba. A levet szűrjük le, öntsük a tálkákba tett húsra és zöldségekre.

A kocsonyát tegyük hűtőbe, majd tálalásnál szórjuk meg fűszerpaprikával.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük