Gyors savanyúság répából: roppanós, pikáns és eteti magát
Savanyúság nem csak a megszokott zöldségekből készülhet: próbáld ki ezt a különleges változatot répából!
A répából eltett savanyúság gyorsan és egyszerűen készül, és biztos lehetsz benne, hogy szuper roppanós lesz. A répa rendszerint nem az első választásunk, ha eltevésre készülünk, de ugyanúgy viselkedik, mint bármelyik másik zöldség, így könnyű dolgod lesz vele.
Az a legegyszerűbb, ha egyben teszed a répát az üvegbe: ehhez válassz egészen zsenge és vékony szálakat, hiszen így gyorsabban átjárják majd az ízek. Akkor viszont, ha nagyobb répákat használsz, érdemes karikákra vágni, ezzel pedig az elfogyasztásukat is megkönnyítheted.
Savanyított répa
Hozzávalók 2 adaghoz
- 500 g sárgarépa
- 4 gerezd fokhagyma elfelezve
- 6 szál friss kapor
- 2 tk egész fekete bors
- 1 tk köménymag
- 200 ml fehérborecet
- 300 ml víz
- 2 ek cukor
- 1 tk só
Elkészítés:
A répát alaposan mossuk meg, és tiszta konyharuhával dörzsöljük át a héját. Ha zsenge darabokat használunk, akkor nincsen szükség hámozásra. Tegyük őket 2, egyenként kb. 500 ml-es befőttesüvegbe. Szurkáljuk a répák mellé az elfelezett fokhagymát és a friss kaporszálakat, majd szórjuk rájuk a borsszemeket és a köménymagot.
Egy kisebb edényben forraljuk össze a fehérborecetet, a vizet, a sót és a cukrot, és kb. 1 percig főzzük, vagy amíg a cukor teljesen el nem olvad. Öntsük a keveréket a répákra, az üvegeket zárjuk le légmentesen, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
Tegyük hűtőbe, és három napig hagyjuk érlelődni. Felbontás után hűtőben tároljuk, és 2 héten belül fogyasszuk el.
-
2024-04-02 09:32:01
-
2024-03-16 11:08:01
-
2024-03-01 10:32:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!