Sűrű csirkeleves házi galuskával: tejszíntől krémes

Házi, sűrű csirkeleves cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tartalmas leves után nincs szükség második fogásra. Szaftos hús, lágy galuska és zöldségek teszik ellenállhatatlanná.

A kiadós leveseknek mindig nagy sikerük van, különösen a hűvös napokon, a tápláló finomság testnek és léleknek is jólesik. Az ilyen bőséges leves után biztos, hogy nem maradsz éhes, ha mégis, akkor jöhet utána egy fantasztikus palacsinta vagy fánk.

Így is lehet!

A hússal és zöldségekkel készült levest tovább dúsíthatod, ha úgy tetszik. Elfér benne gomba, zeller vagy más zöldség, amit jónak vélsz. A levesbetéttől sokkal kiadósabb és különlegesebb, de ha nem szimpatizálsz a receptben írt galuskarecepttel, akkor krumpligombóccal is feldobhatod!

Házi, sűrű csirkeleves

Házi, sűrű csirkeleves ct

Hozzávalók 4 személyre

Leves:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 darab sárgarépa
  • 2 szál angol zeller
  • 50 dkg csirkehús (mell vagy kicsontozott comb)
  • kevés olaj
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 liter víz vagy alaplé (több is lehet)
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 200 g zöldborsó (mirelit)
  • 300 ml főzőtejszín
  • 1 csokor petrezselyem

Galuska:

  • 8 dkg liszt
  • só ízlés szerint
  • 1 marék finomra aprított petrezselyem
  • 2 dl író szükség szerint
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát, sárgarépát és a zellert tisztítsuk meg. A hagymát vágjuk finomra, a répát és a zellert kockázzuk fel.

A csirkehúst vágjuk egyforma méretű kockákra, majd kevés olajon pirítsuk le.

A megpirult húst szedjük tányérra és tegyük félre.

A fazékba, amelyben a hús pirult, dobjuk bele a vajat, majd keverjük hozzá az előkészített hagymát, zellert és sárgarépát. Keverjük át alaposan, majd 4-5 perc múlva forgassuk hozzá a lisztet. Miután jól elkevertük, öntsük fel vízzel vagy alaplével, és fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel. Körülbelül 10-15 perc múlva a borsót és a lepirított húst is keverjük a zöldségekhez.

10 perc után a galuskát is szaggassuk a levesbe kanál, nokedliszaggató vagy fagyiskanál segítségével. Fagyiskanállal szaggatva méreteseb gombócok kerülnek a levesbe.

Miután a gombócok megpuhultak, adjuk hozzá a tejszínt, és főzzük forrásig. Ezután a finomra aprított petrezselymet is keverjük a leveshez.

Galuska:

A lisztet mérjük tálba és keverjük hozzá a sót, petrezselymet és az írót. Az írót apránként adagoljuk, annyit, amennyitől szépen egybeáll a tészta, sűrű, nokedliszerű lesz, lehet majd szaggatni.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük