20 perc alatt kész a krémes házi nutella: karácsonyi ajándéknak is szuper
A neve alapján bonyolultnak tűnhet, de valójában ez egy szuperkönnyű és gyors recept.
A kanadai vajas kosárka az édesszájúak kedvence lesz, ugyanis az édes, ragacsos, pudingszerű krém a sütemény lényegi eleme. Mivel Kanada zászlajában is megjelenik a juharfa levele, talán nem meglepő, hogy az édességük központi eleme is a juharszirup.
A szirupból pudingos, karamellás krém születik a sütőben, a vajas tészta pedig kívül roppanósra, belül omlósra sül. Ne aggódj, ha nincs kosárka alakú sütőformád, muffinformában is készülhet az ikonikus édesség.
A krémet nyugodtan továbbálmodhatod, pekándiót is érdemes tenni bele, szépen belesül, és ropogós elemmel egészíti ki a kompozíciót.
A lisztet, a cukrot és a sót keverjük össze egy tálban. A hideg vajat kockázzuk bele, majd gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze a lisztes keverékkel. Adjuk hozzá a hideg vizet, majd állítsuk össze a tésztát. Ha túl száraz, egy kevés vízzel, ha túl ragacsos, egy kevés liszttel javítsunk az állagán.
Szedjük két részre, formáljunk belőlük gombócot, lapítsuk ki őket, majd csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőbe 1 órára.
Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztákat 3 mm vastagra. Vágjunk ki belőlük összesen 15 darab 10 centi átmérőjű kört.
Vajazzuk ki a muffinformákat, majd nyomkodjuk bele a tésztaköröket úgy, hogy a formák széleire is jusson belőlük. Tegyük így a hűtőbe, míg készül a töltelék.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Készítsük el a tölteléket: a puha vajat és a cukrot keverjük habosra. Adjuk hozzá egyesével a tojásokat. Mehet bele a juharszirup, a só és a vanília is. Ekkor még híg a töltelék, de ez meg fog kötni a sütőben.
Osszuk szét a krémet a tésztakosarak között, majd toljuk őket a sütőbe 25 percre. Ha elkészültek, hagyjuk őket 5 percig hűlni, mielőtt tálalnánk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu