Vajpuha, konfitált kacsacomb: a megmaradt zsírt sok mindenre használhatod
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Konfitált kacsacombot rendkívül egyszerű készíteni, de időigényes folyamat, a látványa és az íze viszont minden egyes ráfordított percért kárpótol.
A kacsahús szuper alapanyag, minden része aranyat ér, mégis talán a combja a legkedveltebb része, amely pirosra sütve a legfinomabb. A kacsacomb sütését nem kell túlgondolni, beirdalva, sóval és borssal is mennyei, de bátran fűszerezve is tökéletes lesz. Ha már kacsacomb, a legjobb, ha konfitálva készíted el.
Mi az a konfitálás?
A konfitálás egyfajta tartósítás, zsírban eltevés, a zsiradék elzárja az oxigéntől a húst vagy más alapanyagot, így az abban található aerob baktériumok nem tudnak elszaporodni. Ennek a sütési technikának köszönhetően porhanyós, szaftos lesz a hús, de érdemes serpenyőben is átsütni, hogy a kacsacomb bőre szép piros és ropogós legyen.
Jó tanácsok a készítésnél:
- A combot bátran sózd.
- A fűszereket érdemes a zsiradékba keverni, mikor olvasztod.
- Amikor pirosra sütöd a combot, várd meg, míg teljesen kihűl, csak utána tedd serpenyőbe. A comb mellé 1 evőkanál kacsazsír is kerülhet, óvatosan dolgozz vele, mert a lassú sütéstől olyan puha lesz, hogy akár a csontot is könnyedén kihúzhatod belőle, könnyen szét tud esni.
Konfitált kacsacomb
Hozzávalók 4 darabhoz
- 4 darab kacsacomb
- só ízlés szerint
- 1 marék szemes bors
- 1 kilogramm kacsazsír
- 1 szál rozmaring
- 1 szál kakukkfű
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 darab babérlevél
Elkészítés:
A megtisztított kacsacombot alaposan sózzuk meg minden oldalán.
A kacsazsírt olvasszuk fel, majd öntsük tepsibe.
A kacsazsírba helyezzük bele a combot bőrével felfelé. Teljesen lepje el a zsiradék.
Szórjuk a comb mellé a szemes borsot, rozmaringot, kakukkfüvet, fokhagymát, babérlevelet.
A kacsacombot 100 fokon süssük 4 órán át, majd tálalás előtt mindkét oldalán süssük pirosra egy serpenyőben (5-10 perc alatt).
A kacsacomb pirosra sütése sütőben is történhet, miután véget ért a konfitálás, 180 fokos sütőben, 10 percig pirítsuk a húst.
A megmaradt zsiradékot ne dobjuk ki, kenyérre is kenhetjük, vagy átszűrés után sütésre és főzésre is használható.
Fotó: Getty Images