Forró, fűszeres vajrum: Harry Potter vajsörének méltó versenytársa akadt

vajrum
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Készíthetünk nagyobb adag fűszeres vajat is, hűtőben hetekig eláll, bármikor elővehetjük és felönthetjük forró italnak.

Még jó pár évvel ezelőtt az egyik barátnőm vajsörrel vendégelt meg - mindketten hatalmas Harry Potter-rajongók vagyunk, úgyhogy a meglepetése célba talált. Azóta számtalan receptet kerestem az édes, vajas, forró italra, találtam rengeteg alkoholmentes és alkoholos változatot, különféle italokkal turbózzák fel az alapot - ami szinte sosem sör -, de ez a rumos lett az egyik kedvencem. 

Arra figyeljetek, hogy bár az elnevezése alapján ital, felér egy desszerttel, a vajas, fűszeres alap tömény és édes, diétázók messziről kerüljék el. Minden egyes bögre italt forró vízzel és rummal kell felönteni, a sok folyadékkal kellemes, krémes, picit vajas, de közben fűszeres, forró, édes italt kapunk végeredményül. 

Vajrum

vajrum2

Hozzávalók 4 pohárhoz:

A fűszeres vajhoz:

  • 0.5 bögre vaj (112 gramm)
  • 0.75 bögre barna cukor
  • 0.5 teáskanál fahéj
  • 0.25 teáskanál szerecsendió
  • 1 csipet szegfűszeg
  • 1 csipet

Egy bögre italhoz:

  • 2 evőkanál fűszeres vaj
  • 60 milliliter sötét rum
  • 180 milliliter forrásban lévő víz
  • opcionális tejszínhab
Recept idők

Elkészítés:

Fűszeres vaj

Készítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét. Tegyük a puha vajat, a cukrot és a fűszereket egy tálba. Keverjük habosra, akkor jó, ha egynemű, homogén a massza. Osszuk el a vajat a poharakban, vagy fedjük le és tegyük a hűtőbe. 

Az ital

Tegyünk 2 evőkanál vajat minden bögrébe. Adjuk hozzá a rumot és a forrásban lévő vizet, alaposan keverjük össze, míg a vaj el nem olvad. Tejszínhabbal, fahéjjal megszórva kínáljuk. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük