Egyszerű vaníliatorta vajkrémmel töltve: a puha piskóta tökéletes alap
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Amennyire jól néz ki, annyira egyszerű elkészíteni, a tésztát pár perc bekeverni, de a krém összeállítása sem tart tovább.
A torta alapját, az írós piskótát mindenképpen érdemes kipróbálni, nem csak vajkrémmel töltve, gyümölcsökkel felturbózva, de önmagában, tea vagy kávé mellé is isteni. Ha nem találsz írót, házilag is előállíthatod, de kefirrel is elkészítheted a receptet. Vaníliakivonatból érdemes minél jobb minőségűt, akár házit használni, de vaníliarúddal is dolgozhatsz.
Azért, hogy a vajkrém ne legyen túl tömör, egy kevés habtejszínnel lágyítottam rajta, viszont a porcukor mennyiségét nem igazán lehet csökkenteni, ennyivel lesz tökéletes az állaga. Ha mégis szeretnéd kevesebb cukorral készíteni, próbáld ki a svájci vajkrémet, amelyben a vaj egy részét tojáshab váltja fel.
Vaníliatorta
Hozzávalók 14 szelethez
Tészta:
- 350 gramm liszt
- 1 evőkanál sütőpor
- 1 csipet só
- 225 gramm vaj (puha)
- 300 gramm cukor
- 4 darab tojás
- 4 teáskanál vaníliakivonat
- 250 gramm író/kefir
Vajkrém:
- 200 gramm vaj (szobahőmérsékletű)
- 350 gramm porcukor
- 80 milliliter habtejszín
- 2 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk és lisztezzünk ki 2 darab 23 centi átmérőjű tortaformát.
Egy tálban keverjük össze az átszitált lisztet, a sütőport és a sót.
Egy másik tálban keverjük habosra a vajat és a cukrot, majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat, végül a vaníliakivonatot is forgassuk bele.
Adjuk hozzá kisebb adagokban a lisztet, miközben az írót/kefirt is forgassuk bele. Alaposan vegyítsük el, míg teljesen egynemű nem lesz a massza.
Osszuk szét a tésztát a 2 forma között, mindegyikben egyengessük el, hogy sima legyen a felületük.
Toljuk a sütőbe a tésztákat, 25-30 percig süssük őket. Hagyjuk a formában hűlni 10 percig, majd szedjük le róluk a formát - ha szükséges, vágjuk körbe. Hagyjuk teljesen kihűlni a tortalapokat, addig készítsük el a krémet.
A szobahőmérsékletű vajat tegyük egy tálba, majd robotgép segítségével keverjük habosra pár perc alatt. Kisebb adagokban adjuk hozzá a porcukrot, mikor az összeset elkevertük benne, vegyük magasabbra a fokozatot. Adjuk hozzá a habtejszínt, majd a vaníliakivonatot, keverjük egészen habosra. Töltsük a krém felét habzsákba, majd nyomjuk rá az egyik tortalapra. Tegyük a tetejére a másik lapot, majd a maradék krémmel fedjük be kívülről is a tortát.
Fotó: Getty Images